HAON Sziréna

2011.03.27. 16:19

Az olvasó kérdez – a jogi szakértő válaszol

<p>Olvasónk közös tulajdonú ingatlanban él, melyben két – egy földszinti és egy emeleti – lakrész található. Az ingatlanrészek megvásárlásakor létrejött adásvételi szerződések tartalmazzák, hogy az ingatlan eszmeileg osztatlan, használatát azonban a tulajdonostársak megosztották akként, hogy az ingatlanon két, használatilag egymástól elkülönített lakás található és mindkét lakáshoz kerítéssel elkülönített udvar tartozik.</p>

A szerződések tartalmazzák, hogy mindkét lakás vonatkozásában a kizárólagos használathoz mi tartozik (melyik kapubejárat, melyik építmény és melyik kerítéssel elhatárolt telekrész). A vita tárgya az, hogy a kérdező szomszédja, mint társtulajdonos a saját használatában lévő rész vonatkozásában hangsúlyozza a kizárólagosságot, azonban az olvasó használatához tartozó területet is használni kívánja a padlás megközelítése érdekében.

Név és cím a szerkesztőségben

 

A jogi szakértő válasza


Közös tulajdon esetén, a polgári törvénykönyv alapvető rendelkezése, hogy a tulajdonostársak mindegyike jogosult a dolog birtoklására és használatára; e jogot azonban az egyik tulajdonostárs sem gyakorolhatja a többiek jogainak és a dologhoz fűződő törvényes érdekeinek sérelmére.
Nagyon fontos, hogy tulajdonjogát valamennyi tulajdonostárs az egész dologra nézve gyakorolhatja, illetve jogosult a dolog birtoklására és használatára, továbbá, csak egyhangúan dönthetnek a közös tulajdon felől.
Alapvető jelentősége van a tulajdonostársak együttműködésének, hiszen az ingatlanban feltüntetett tulajdoni hányadok egyértelmű volta ellenére a birtoklás és a használat kérdésében meg kell állapodniuk. Ha ilyen megállapodás nincs, és a tulajdonostársak nem tudnak a kérdésben megegyezni, akár egy részletkérdés vonatkozásában is (például a padlásra való feljutás) a bíróság tud dönteni.
A pontos válaszhoz  meg kell nézni a használati megállapodást, amelyet megkötöttek és amely irányadó az ingatlan használatára és a felekre. A fentiek alapján a padlásfeljáró és a padlás használati viszonyainak kérdését a tulajdonostársak közös megállapodásával érdemes rendezni. Amennyiben nem tudnak megegyezni, a bírósági döntésnél értékelésre kerül a használatot szabályozó, már létező megállapodás, az ingatlan eddigi kialakult tényleges használata valamint a tulajdonosok dologhoz fűződő törvényes érdekei és számos egyéb kérdés is.

dr. Nemes Imre, ügyvéd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!