HAON Sziréna

2011.04.16. 21:22

A magyar turizmus szempontjából fontos német gazdaság beindulni látszik

<p>Hajdú-Bihar - Az élelmiszerárak, a rezsiköltség és a minimálbér növekedése is sújtja a vendéglátósokat, az egy évvel korábbinál mégis 7,7 százalékkal több ilyen főtevékenységgel bejelentett vállalkozás működött itthon márciusban.</p>

Bár a magyar uniós elnökség mostanáig nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket a vendéglátó iparban, a közelgő nyári szezonban a német turisták felfuttathatják a forgalmat - olvasható a Gazdaság.hu-n.
A tavaly januárihoz képest 28 százalékkal - 69-ről 50-re - csökkent a felszámolás alá került cégek száma idén a vendéglátásban, februárban viszont 22,8 százalékkal - 70-ről 86-ra - nőtt. Az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint márciusban 80 ilyen eljárást regisztráltak országszerte, ami 19 százalékkal kevesebb, mint a 2010 harmadik hónapjában mért 98. Országosan ugyanakkor 7,7 százalékkal több ilyen tevékenységgel foglalkozó vállalkozás működött, mint 2010 márciusában: összesen 23 735.

 

Az uniós elnökség sem hozott annyit eddig, mint azt a szakmabeliek várták

 

A közösségi étkeztetés piaca tavaly bővült, más területeken azonban egyelőre nem érzékelni a forgalom növekedését. Tagjaik visszajelzései alapján az európai uniós elnökség sem hozott annyit eddig, mint azt a szakmabeliek várták - mondja Böröcz Lajos, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének főtitkára. Ami a hamarosan kezdődő nyári szezont illeti, a vendéglátósok javulásra számítanak, hiszen az európai - különösen a magyar turizmus szempontjából is különös jelentőséggel bíró német - gazdaság beindulni látszik.

 

Hosszabb távon gondot okoz majd a dohányzás betiltása is

 

Ugyanakkor az élelmiszerek drágulása, az energiaköltségek, a csatornadíj inflációt meghaladó mértékű emelkedése és a minimálbér, valamint a szakmunkás minimálbér emelése nehezíti a vendéglátás terén működő cégek életét. Ráadásul ettől az évtől a munkavállalóknak havonta adható 18 ezer forint étkezési támogatás élelmiszerre is felhasználható az áruházakban, ami nem tesz jót az éttermek, vendéglők forgalmának - hívja fel a figyelmet a szakember. Hosszabb távon problémát okoz majd a dohányzás betiltása is - tette hozzá.

A cégek számának növekedésével párhuzamosan a foglalkoztatottak száma valamelyest csökkent a vendéglátásban, legalábbis az idei első negyedév adatainak tanúsága szerint: míg 2010 decemberében a vendéglátó ipari társaságok 79 346 főt alkalmaztak, 2011 januárjában már csak 79 131-et, februárban 78 872-t, márciusban pedig 78 765-öt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!