HAON Sziréna

2011.04.03. 14:50

Tavaszköszöntő Nap nyolcadszor Szentpéterszegen

<p>Szentpéterszeg - Nyolcadik alkalommal szervezte meg április első szombatján a falu önkormányzata, a Faluház és Könyvtár, valamint a Szentpéterszegiek Baráti Köre a Tavaszköszöntő Napot.</p>

A helyiek és a szomszédos települések körében is népszerű rendezvény fő attrakciói között szerepelt a lovas kocsis falubejárás, a saját készítésű termékek – ételek, italok – zsűrizése, a helyi és környező települések amatőr együtteseinek műsora, s a hajnalig tartó batyus bál. A programra szép számmal érkeztek vendégek a határon túli testvértelepülésekről Szentjobbról és Kémer községekből, akik az étkek versenyére is tele kosárral érkeztek. Olajos Mihály polgármester meghívását elfogadta a váncsodi és tépei polgármester, valamint a mezősasi polgármesterasszony Balázsházy Emma is, aki a településről érkező tánccsoportban fellépőként is részt vett.

 

Mile József olimpiai bajnok mesterszakács is jelen volt

 

Az étkek zsűrizésére a társadalmi bírák mellett Mile József olimpiai bajnok mesterszakácsot kérték fel a szervezők, aki elismeréssel szólt a helyi asszonyok „tudományáról”. Olyan különleges ételek kerültek a zsűri és az 500.- forintos kóstolójegyet megvásárló nagyszámú közönség elé, mint a mikóházi kapros lángos, velővel töltött sonka, tavaszi kertet idéző hidegtál kompozíció, szarvas kolbász, különböző disznótorosok, befőttek, lekvárok, pálinkák és borok, s minden ami szem-szájnak ingere. A sütemények között a közönségdíjas citromos álom mellett a rózsafánk, a csokoládés máktorony, s egyéb különleges kelt és egyéb édes és sós sütemények szerepeltek, amelyek méltán kápráztatták el a közönséget.

 

A helyiek közel egy évtizede lehetnek részesei a programnak

 

A rendezvény rangját dicséri, hogy Olajos János még Budapestről is „hazajött” magával hozva kínai barátját, aki elmondása szerint - „ilyet még nem látott”! A helyiek ugyan közel egy évtizede lehetnek részesei a programnak, de a lelkesedés nem hagy alább, újabb és újabb finomságokat készítenek a helyi asszonyok, soha nem azt, mint tavaly- mondják többen, hisz az nem sikk, meg kell mutatni milyen sokrétűek vagyunk. A tíz kategóriában meghirdetett ételverseny –kategóriánként – első három helyezettje az önkormányzattól vásárlási utalványt kap.

 

Váncsodi és mezősasi táncosok is felléptek

 

Olajos Mihály polgármester elmondása szerint senki nem a 2-3 ezer forintos utalványokért készül lázasan a rendezvényre, hanem a lelkes kis közösség összetartó ereje, ami évről-évre sikerre viszi a rendezvényt. Miután jócskán megfogyatkoztak a finomságok a rogyásig telt asztalokról, kezdetét vette a kulturális műsorblokk, amelyben a helyi gyermek és felnőtt szereplőkön kívül a váncsodi és mezősasi táncosok is felléptek. A batyus bálra helyi vállalkozók és magánszemélyek értékes tombolaajándékokat ajánlottak fel, a fődíjként egy kemencében sült malacot. Az est bevételét a Szentpéterszegi Gyermekekért Alapítvány támogatására fordítják a szervezők – tudta meg Tóthné Gara Márta főszervezőtől Sz.Vrancsik Éva civil tudósító.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!