HAON Sziréna

2011.05.16. 18:03

Ismét tömeghiszti terjed a Facebookon!

<p>A legújabb körlevél, amelyet gyanítjuk sokan megkaptak az utóbbi időben, arra hívja fel a figyelmünket, hogy nem mindegy http vagy https-e kezdődik az url-ünk. Ebben persze van valami, de koránt sem annyira vészes a helyzet, mint azt lefestették előttünk.</p>

A FB megváltozott, és nekünk ISMÉT elfelejtettek szólni. Nézd meg az URL-t a címsorban, és ha "http"-t látsz "https" helyett, az azt jelenti, hogy nem biztonságos módban használod az oldalt = a profilod "feltörhető". Klikk Profilom - Fiókbeállítások - Fiókvédelem/módosítás. Jelöld be a Biztonságos böngészés-t, mert az alapértelmezett a NEM biztonságos! Tégy egy szívességet az ismerőseidnek, és oszd meg ezt velük is! - olvasható a körlevélben, amely nagy valószínűséggel sokunk üzenő falán jelent meg az utóbbi időben. Érdemes azonban néhány fogalmat tisztáznunk. A https egy URL séma, amely biztonságos http kapcsolatot jelöl, s amellyel jellemzően banki tranzakciók, webes vásárlások, egyes levelezőprogramok esetében találkozhatunk. Egy átlagos felhasználó így például egy nap legalább 99%-ban olyan oldalt látogat, amely nem a bűvös https taggal kezdődik. A Facebook oldal maga immáron kötelező szabványként integrálta a https alapjául szolgáló, biztonságos kapcsolódást lehetővé tévő SSL rendszert, így azok, akik a fentebb említett ügyleteket bonyolítanak, nagyobb biztonságban tudhatják adataikat. Egy átlagos felhasználónak a levélben felsorolt beállításokat azonban szinte felesleges elvégeznie, de persze nem állíthatjuk, hogy bármi baja származna belőle, sőt.

Azt azonban nem szabad elfelednünk, hogy titkosítás ide, SSL oda, a felelőtlen felhasználókat nincs olyan rendszer, amely 100%-os biztonsággal védené.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!