HAON Sziréna

2011.06.19. 22:15

Debrecen: Élt harminckét évet – iskolabezárás után

<p>Debrecen - Szomorú nap június 17-e a néhai Újkerti Nevelési Oktatási Központ (ÚNOK) dolgozói, diákjai számára. Ezen a napon ballagtak el az utolsó újkertis tanulók, mostantól kezdve gyakorlatilag is megszűnt az a komplex intézmény, amelyre országos tekintetben is büszke lehetett Debrecen.</p>

Debrecen 79-ben átadott intézményében többek között uszodával, hatalmas tornacsarnokkal, a vidékről bejáróknak diákotthonnal, könyvtárral, kiállítóteremmel, mozival, saját konyhával és étteremmel, illetve a technika oktatást szolgáló tankonyhával várták az ott tanulókat. Az iskolának fénykorában több mint 3 ezer tanulója és majd’ 300 dolgozója volt – mint egy kisebb falu. Aztán ahogy a lakótelep gyermeklétszáma csökkent, úgy soványodott az újkerti intézmény is. Folyamatosak voltak a pedagógus-elbocsátások, végül három évvel ezelőtt a város oktatási vezetése kimondta a halálos ítéletet: meg kell szüntetni az ÚNOK-ot. A dolgozók és a diákok szülei akkor még nem tudták, hogy milyen felsőbbrendű cél indokolja a döntést, miért nem próbálják megmenteni a remek adottságokkal rendelkező intézményt, épületet. Most, az utolsó évben négy osztály maradt és tucatnyi tanár, akik egy félszobányi irodában próbálták megőrizni emberi és pedagógusi méltóságukat. Az intézmény többi részét az önkormányzat átadta a Beregszászi középiskolának, hogy azok korábbi, belvárosi épületét más célokra hasznosítsák.

 

Pénteken véget ért a tanítás Debrecen iskolájában

 

Pénteken este nem csak a végzősök, hanem a pedagógusok is elballagtak. Krisztusi kort élt meg az intézmény. Lezárult egy korszak, az oktatási óceán egyik hatalmas hajója merült a hullámok alá. Visszahozhatatlanul.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!