HAON Sziréna

2011.06.04. 18:19

Majom a ketrecben

<p>A fönt említett című Ákos-dal jutott eszembe már számtalanszor, amikor betértem egy-egy futballstadionba és megpróbáltam a rácson át kifürkészni a zöld gyepen folyó tusakodást. Tamás Nándor jegyzete</p>

Bár Kispesten vagy mondjuk Szolnokon csak egy sövény választja el az ülőhelyeket a játéktértől, azért jobbára még ketrecbe kényszerítik mifelénk a focidrukkereket vagy a labdarúgókat, ez csak nézőpont kérdése... (Lásd még: – Szabad vagyok – mondta a majom a rácsnak. – Én nem, mert majmok közé zártak.).

Az 1989-es Hillsborough-i tragédia óta – amikor 96 liverpooli drukkert nyomtak neki a pályát övező rácsnak, halálos sérüléseket okozva nekik – tudjuk, a kerítés inkább veszélyforrás, mint bármitől is visszatartó erő. Olaszországban például a hokicsarnokokhoz hasonlóan magas plexifalat emeltek nem egy arénában a nézők és a focisták közé, ennek ellenére egy Inter-meccsen egy robogót dobtak le a fanatikusok az alattuk elhelyezett vendégszurkerekre. Dél-Amerikában meg vizesárokkal próbálják elszigetelni a nézőket, de semmi gáz, a pisztolygolyó az árok fölött is biztosan célba ér.

Most Debrecenben is lebontják a kerítést és az elképzelést csak üdvözölni lehet. Majd meglátjuk, a futballisták, vagy a szabad kilátást élvező nézők lesznek-e védtelenebbek ettől.

Tamás Nándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!