HAON Sziréna

2011.06.05. 11:00

Ösztöndíjas program az EU tagállamaiban - Nyelvtanulás és új barátok

<p>Debrecen - Idén áprilisban egy 7 hónapos Grundtvig asszisztensi ösztöndíjas tanulmányútról tértem vissza Palermóból, ahol a CEIPES non-profit szervezetnél –mint fogadó intézmény - az olaszországi felnőttképzési rendszert tanulmányoztam.</p>

A program során nem csak szakmai ismereteimet bővíthettem, de kiváló lehetőség volt anyanyelvi környezetben az olasz nyelvtudásom, valamint személyes kompetenciáim fejlesztéséhez is.

Egy program az Európai Unió 27 tagállamában

A tanulmányút során - Olaszországon kívül - lehetőségem adódott még kollégáimon keresztül Franciaország, Törökország, Portugália - történetét, kultúráját, tradicionális szokásait, ünnepeit valamint konyháját is megismerni, szakmai és baráti kapcsolatokra szert tenni. A programot a jövőben szeretném népszerűsíteni, azért ajánlom minden olyan felsőoktatási intézményben felnőttképzési szakon tanuló illetve a felnőttképzés területén dolgozó, vagy hosszabb kihagyás után oda visszatérő (oktatók, tanácsadók, menedzserek egyéb.) minden kollégának, aki külföldi felnőttoktatással foglalkozó szervezet mindennapi munkájában (12 hétnél hosszabb, legfeljebb 45 hetes időtartamra) szeretne nemzetközi szinten az alábbi tevékenységek egyikén részt venni: tanítási feladat végrehajtása, tanácsadás és pályatanácsadás, a felnőttoktatás/ felnőttkori tanulás kérdéseinek tanulmányozása a fogadó országban, a felnőttoktatás rendszerszintű/szakpolitikához kapcsolódó kérdéseinek vizsgálata és/vagy szakértői segítése, felnőtt oktatói személyzet képzése. Választható  országok: Az Európai Unió 27 tagállama, Törökország, Horvátország, Svájc, valamint az EFTA országok: Izland, Liechtenstein, Norvégia.

A pályázattal támogatás is igényelhető

A kapcsolatot felvenni a fogadó intézménnyel, valamint a leendő munkatervét egyeztetni a pályázónak kell a pályázat benyújtása előtt, majd a fogadási szándékról szóló igazolást mellékelni szükséges. A fogadóintézmények megtalálhatóak a Tempus Közalapítvány honlapján elérhető  fogadóintézmények listáján. A programot a Egész életen át tartó tanulás program keretei között a Tempus Közalapítvány (www.tpf.hu) koordinálja, ahová minden év március 31.-ig lehet egyéni Grundtvig asszisztensi pályázatot benyújtani. A pályázattal támogatás igényelhető a külföldi kinn tartózkodáshoz szükséges megélhetési költségekhez, beleértve az utazási költségeket is, illetve szükség esetén nyelvi, kulturális és pedagógiai felkészüléshez.

HBN

Hajzer Angelika

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!