HAON Sziréna

2011.07.15. 14:28

A csökmői templom titkai

<span style="color: #000000">Csökmő – (HBN- B. Kiss Andrea) Titokzatos pillanatokban volt része egy csoport embernek július 6-án délelőtt a templom udvarán. Jelen volt Varga József polgármester, Tóth Ferenc alpolgármester, Kovács József, Csökmő legidősebb férfi lakosa, Kiss István lelkész és felesége Kiss Ibolya, Tóth Katalin könyvtáros, a templom felújítását végző munkások, és e cikk írója.

Csökmő – (HBN- B. Kiss Andrea) Titokzatos pillanatokban volt része egy csoport embernek július 6-án délelőtt a templom udvarán. Jelen volt Varga József polgármester, Tóth Ferenc alpolgármester, Kovács József, Csökmő legidősebb férfi lakosa, Kiss István lelkész és felesége Kiss Ibolya, Tóth Katalin könyvtáros, a templom felújítását végző munkások, és e cikk írója.

Mindenki kíváncsian figyelte, amint a felújítás alatt álló templom gömbjében talált két bádog henger tartalma napvilágra került. Mindkét henger egy-egy nagyobb méretű gyógyszertári üveget rejtett, melyet 1927-ből származó újságpapírokkal béleltek. Miután nagy nehezen sikerült kinyitni a viasszal, parafával, majd gipsszel (vagy valami hozzá hasonló hófehér, kemény anyaggal) lezárt palackokat, és óvatosan, két ujjal tekergetve kihalászni a benne lévő papírokat, mindenki ámulatba esett.

 

A templom gombjában talált hengerek tartalma

Az egyik üvegben régi pénzérmék, bankók voltak. Némelyik érme még 1848-ban készült. A másik üvegben gyönyörű kézírással írt papírosok rejtőztek. Az írásokból kiderült, hogy a trianoni döntés milyen fájdalmasan érintette őket. Leírták, milyen nehéz az életük 1927-ben. Az akkori Csökmőről is alapos helyzetjelentést hagytak hátra. Kiderült, hogy ők is találtak egy hengert a templom gombjában, amit még 1860-ban helyeztek oda, de abban minden megsemmisült, ezért ők a jegyzőkönyvek alapján újra írtak mindent, és pótolták a tartalmát. Hátborzongató, és torokszorító volt olvasni a mai utódoknak címzett üzeneteket, amiket 84 évvel ezelőtt helyeztek bele a templom gombjába.

Az egyik levél így kezdődik: „Élő halandók! Kedves Utódaink! A siralmas mélységből kiáltunk hozzátok, hisszük, hogy már boldogabb nemzedékhez! ...”

 

Július 19-én délelőtt a hengereket teljes tartalmukkal együtt visszahelyezik majd a mesterek a templom gombjába, kiegészítve egy harmadikkal, amiben a mai Csökmőről lesz néhány adat az utókornak. Mindezt nyilvános ünnepség teszi emlékezetessé, ahogy az 1927-ben is történt. A talált dokumentumokról másolatok készültek, amiket könyvtári előadásokon, és a helyi lap hasábjain ismerhetnek majd meg az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!