HAON Sziréna

2011.07.14. 11:29

Földkábel lehetne a megoldás a gallyazás helyett - megérkezett a válasz

<span style="color: black;font-family: Tahoma;font-size: x-small"><span style="font-size: small">Debrecen - Visszatérő panaszként időről időre felbukkan a villanyvezetékek miatti gallyazás, melyről más a véleménye a</span> <span style="font-size: small">szolgáltatónak és a lakosságnak.

Debrecen - Visszatérő panaszként időről időre felbukkan a villanyvezetékek miatti gallyazás, melyről más a véleménye a

szolgáltatónak és a lakosságnak. A maguk ültette vagy csak a szívükhöz nőtt fákat féltők egy része hozzánk küldött észrevételében azt a kérdést is megfogalmazta: városképileg megengedhető-e a lombkorona helyenként egészének az eltávolítása? Nem lenne jobb megoldás a földkábel? A kérdéseket Kováts Ákos városi főépítészhez és az E.ON-hoz is továbbítottuk. A válaszokkal rövidesen jelentkezünk.

 


 

Megérkezett a válasz:

Kováts Ákos válasza a földkábel használatával kapcsolatban

A kérdést Kováts Ákos városi főépítészhez továbbítottuk, aki teljesen egyetért a kérdés feltevőivel. Szerinte sem csak az a megoldás a balesetveszély elkerülésére, hogy durván megcsonkítják a fákat. Mint mondta, már két éve előírták az E.ON-nál a földkábel használata azokon a helyeken, ahol a légvezetékek cserére szorulnak. Különösen a zöldövezetekben lenne ez ajánlatos, mert a vezetékek nem férnek meg a fákkal, a belvárosban pedig az össze-vissza vezetett, sokszor a házak homlokzatához közel húzódó kábelrengeteg valóban ront a városképen. Mint ahogyan az egykori faoszlopok vasbetonra cserélése is tönkretette az óvárosi utcák hangulatát. Más esetben, például hogy valaki azért vágna derékba egy fát, mert nem tud tőle erkélyt építeni elképzelhetetlen – állítja Kováts Ákos.

 

Igazodjanak a fákhoz és használják a földkábel adta lehetőséget

 

Ami a konkrét panaszt illeti, a főépítész úgy véli, a szolgáltatónak is kellene keresnie a megoldást, hogy ne az egészséges fák lombja, vagy egész fák lássák kárát a balesetveszély elhárításának. Ráadásul éppen a levegőben vezetett kábelek okoznak balesetveszélyt viharban, amire jócskán volt példa hétfőn is. Kováts Ákos szerint fordítva kell gondolkozni: ott, ahol értékes fasor található, a jogszabályoknak földkábel használatát vagy a kábelek áthelyezését kellene megkövetelni, nem pedig lehetővé tenni a fák tönkretételét.

 

Nagyon sokba kerülne

A hálózatok minden esetben építési engedély alapján készültek, ezek környezetét, biztonsági övezetének védelmét jogszabály rögzíti. Visszatérő gondolat, a légvezeték föld alá helyezése, azt azonban kevesen gondolják végig, hogy nem csak a szolgáltatót terhelnék pluszban milliárdos költségek, hanem az önkormányzatot és nem utolsó sorban a lakosságot is. Az ügyfeleknek kellene kifizetni a földkábel csatlakozóit, amelyek akár több százezer forintba is kerülhetnek, az önkormányzatoknak pedig esetleg milliárdokba az új közvilágítási oszlopok. Azzal mindenki egyet érthet, hogy felelős szoláltatóként egyszerűen nem indítható olyan beruházás, ami összességében akár több tízmilliárdos költséget is generálna fogyasztói oldalon – reagált az áramszolgáltató.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!