HAON Sziréna

2011.07.25. 18:08

Fúvós hangversenyek az Ifjú Zeneművészek Nyári Akadémiáján, Debrecenben

Debrecen - Fa- és rézfúvós hangszereken előadott zeneirodalmi alkotások dallamai szólaltak meg a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán az elmúlt estéken. Az Ifjú Zeneművészek Nyári Akadémiájának kísérő hangverseny sorozatában ritkán játszott különleges műveket hallhatott a közönség – ismertette közleményében a kar.

Debrecen - Fa- és rézfúvós hangszereken előadott zeneirodalmi alkotások dallamai szólaltak meg a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán az elmúlt estéken. Az Ifjú Zeneművészek Nyári Akadémiájának kísérő hangverseny sorozatában ritkán játszott különleges műveket hallhatott a közönség – ismertette közleményében a kar.

Játékosság, érzelmi ellentétek

Könnyed nyári zenei kikapcsolódást kínált július 20-án este Szatmári Zsolt klarinétművész koncertje. Játékosság, érzelmi ellentétek jellemezték a repertoárt. Malcolm Arnold Sonatina című művének ritmikája különleges élményt kínált, akárcsak Jasques Ed. Barat ritkán játszott, mély érzelmekkel telített szláv dala. A koncertműsor összeállításakor a művész kifejezett célja volt, hogy a nyári akadémia hallgatói megismerhessék a klarinétirodalom méltatlanul ritkán játszott műveit. Szatmári Zsolt szerint azért is értékes a mesterkurzusokhoz kapcsolódó koncertsorozat, mert igazán csak így, színpadi körülmények között lehet megmutatni a növendékek számára a gyakorlatban is azt, amit az órákon tanít az oktató.

Határtalanul

A hangverseny második felében Mozart: Esz-dúr „Kegelstatt” trióját hallhatta a közönség Szatmári Zsolt klarinétművész, Rőmer Ádám brácsaművész és Duffek Mihály zongoraművész előadásában. Előadásuk jó példa volt arra, hogy a zene nem ismer határokat: bár a három művész most játszott először közösen egy színpadon, a mű mégis a maga tökéletességével szólalt meg. Duffek Mihály szerint a zene egyik nagy csodája az, hogy nagyon rövid idő alatt képes idegen embereket összehangolni.

Vastaps a rezeseknek

A klarinéthangversenyt követő este vastapssal köszönte meg közönség a „rezes gála” minden megszólaló darabját. Rosetti Esz-dúr kürtversenye rendhagyó elődadásban szólalt meg: Nagy Miklós kürtművész teljesen egyéni stílusban, improvizációs elemekkel gazdagítva adta elő a virtuóz művet. A versenymű zenekari szólamait Sarkady Katalin zongoraművész szólaltatta meg.

Káip Róbert harsonaművész és Richter Edit zongoraművész előadásában eredetileg gordonkára írt művek harsonaátiratai hangzottak el. A művész azért választotta a Mendelssohn és Schumann által komponált darabokat, hogy a mesterkurzus során elhangzott instrukciókat ilyen módon is bemutathassa tanítványainak. Káip Róbert ugyanis úgy véli: az órákon megfogalmazott építő kritikát, baráti jótanácsot jobban el tudják fogadni a növendékek akkor, ha az őket oktató tanár meg is mutatja fellépése során, hogyan játszik, hogyan viselkedik a színpadon.

Darabok a közelmúltból

A hangversenyen nem csak a korábbi évszázadok zeneszerzőinek művei szólaltak meg: Koppányi Zsolt tubaművész Jan Koetsier, 20. századi dán zeneszerző Don Giovannis Höllenfahrt, Scherzo Macabre című művét mutatta be, mely először hangzott el Magyarországon. Paul Hindemith Szonátáját Jeroen Berwaerts előadásában hallhatta a közönség, valamint elhangzott még Francis Poulenc Trio kürtre, trombitára és harsonára című műve, melyet a német trombitaművész mellett Nagy Miklós kürtművész és Káip Róbert harsonaművész adott elő.

hangverseny tangón, trombitán, zongorán

Különleges zenei kalandozást jelentett Horváth Bence trombitaművész és Váradi Judit zongoraművész előadása. A művészek ritkán játszott darabokat, Astor Piazzolla tangóit szólaltatták meg. A könnyed művek nyáresti hangulata vidám, oldott légkört teremtett a Liszt-terem falai között.

A hangversenyt az öt rézfúvós művész Telemann Trió-szonátájával zárta, bemutatva a nyári akadémián részt vevő fiatalok számára, hogyan lehet rövid idő alatt, minőségi munkát végezni, és bizonyítva, hogy a zene nem ismer határokat – olvasható a dr. Vojtkó-Pék Ildikó – a kar tanulmányi ügyvivő-szakértője – által a sajtóhoz eljuttatott közleményben.

Ma este záró hangverseny 

A Nyári hangversenyek koncertsorozat július 22-én mélyvonós-, július 23-án fafúvósgálával, július 24-én pedig kamaraesttel folytatódott a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának Liszt-termében. A sorozatot július 26-án, kedden – ma – a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar hangversenye zárja a debreceni Kölcsey Központban, 20 órai kezdettel.    

A zene csodája:

"rövid idő alatt képes idegen embereket összehangolni."

Duffek Mihály

Programterv 

A Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar hangverseny

Július 26., Kölcsey Központ, 20 óra

Műsor:

Liszt Ferenc: Prometheus – szimfonikus költemény

Liszt Ferenc: A-dúr zongoraverseny

Kodály Zoltán: Galántai táncok

Liszt Ferenc: Tasso - szimfonikus költemény

 

Közreműködik: Vásáry Tamás – zongora

Vezényelnek: Vásáry Tamás és Hámori Máté

 

A hangversenyre a belépés díjtalan!

Tudnivalók:

Bővebben a találkozóról az interneten: http://ymsa.unideb.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!