HAON Sziréna

2011.08.03. 10:48

A szociális ellátás új pályázati rendszeréről tanácskoznak Debrecenben

Debrecen (MTI) - A szociális ellátások új, feladatelvégzésre fókuszáló pályázati rendszere áll a szerdán indult IX. Mentálhigiénés Nyári Kollégium kétnapos konferenciasorozatának középpontjában a Debreceni Egyetemen (DE).

Debrecen (MTI) - A szociális ellátások új, feladatelvégzésre fókuszáló pályázati rendszere áll a szerdán indult IX. Mentálhigiénés Nyári Kollégium kétnapos konferenciasorozatának középpontjában a Debreceni Egyetemen (DE).

Nyitrai Imre a Debreceni Egyetemen (DE) szerdán kezdődött IX. mentálhigiénés nyári kollégiumon tartott előadásában arról is beszélt, hogy a jelenleg is szolgáltató szervezetek - különösen amelyek magas színvonalon végzik munkájukat - gyorsított elbírálásban részesülnek és kevesebb adminisztrációval számolhatnak a működési támogatás pályázatainál, amelyeket hamarosan kiír a minisztérium.

Mint elmondta, az elmúlt hároméves periódusban öt területen osztották el a forrásokat feladatokra fókuszálva, s az idén ez további kettővel egészül ki, míg 2013-tól az összes, mintegy harminc terület az új rendszer szerint pályázhat majd.

A kétnapos tanácskozást megnyitó Jávor András, a DE rektorhelyettese a felsőoktatási változásokról szólt. Meglátása szerint a Széll Kálmán Terv felsőoktatást érintő megállapításai "sok helyen sértőek". Mint kifejtette: nem tud egyetérteni azzal, hogy a felsőoktatás jelenleg nem értékteremtő, illetve, hogy jelenleg a diplomások mintegy fele "felesleges és használhatatlan" diplomával rendelkezik.

Úgy fogalmazott: ha a felsőoktatási keretszám 53 ezerről 34 ezerre csökken, akkor a Debreceni Egyetemen is "lesznek véráldozatok" a minőség javulása mellett. Mindezekkel együtt - folytatta - optimisták a jövőt illetően, hiszen tavaly a Debreceni Egyetemen folytatta tanulmányait a legtöbb hallgató, mintegy 33 ezer. Az idei évben már a pótfelvételik előtt átlépték a 10 ezres létszámot az intézménybe újonnan kerülő hallgatóknál - mondta a rektorhelyettes, hangsúlyozva a jelentkezők magas átlagpontszámát.

htzs bhi

MTI 2011. augusztus 3.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!