HAON Sziréna

2011.08.20. 16:54

Rövidesen kipusztulhatnak hazánkban a fecskék

Nyíradony - Sajnálattal vehetjük észre, hogy 2007-től a visszatérő fecskék létszáma egyre kevesebb. Ekkor, és következő évben is, az őszi vonulási időszakban igen hideg volt, nem tudtak a fecskék táplálékot szerezni, és ezerszám pusztultak el, annak ellenére, hogy a madárvédelmi szakemberek megpróbáltak segíteni rajtuk.

Nyíradony - Sajnálattal vehetjük észre, hogy 2007-től a visszatérő fecskék létszáma egyre kevesebb. Ekkor, és következő évben is, az őszi vonulási időszakban igen hideg volt, nem tudtak a fecskék táplálékot szerezni, és ezerszám pusztultak el, annak ellenére, hogy a madárvédelmi szakemberek megpróbáltak segíteni rajtuk.A füstifecske állomány közel 60 százalékkal csökkent 2010-re, de nem sokkal jobb a molnár és a partifecske helyzete sem. Ha ilyen rohamos ütemben folytatódik a pusztulás. elképzelhető, hogy hazánkban tíz-tizenöt év múlva kipusztulnak ezek a hasznos és kedves madarak – tudtuk meg Papp Jánostól, a Ligetaljai természetvédelmi Egyesület elnökétől.

Kevesebb fecske, több légy és szúnyog

Ennek súlyos következményei lehetnek, hiszen ezek a madarak repülő rovarokkal táplálkoznak, elsősorban olyanokkal, amelyek az embereket és az állatokat is kínozzák, ilyen többek között a légy és a szúnyog.  Ebben az évben tapasztalhatjuk, milyen sok a környezetünkben a légy. Ez többek között annak a következménye, hogy ilyen drasztikus módon lecsökkent a fecske állomány.

Egyre kevesebben tartanak állat

A szakember szerint a csökkenés egyik oka a már említett 2007/2008-as pusztulás a hideg időben, de a fészkelési lehetőségek is egyre rosszabbak. A füstifecske lakott területeken, elsősorban az istállók belsejében fészkel. Régen, amikor az állattartás általános volt, a gazdák hagytak egy kis rést, hogy a madár be tudjon repülni. Ma egyre kevesebben tartanak állatot, és a füsti fecske nem talál magának fészkelési helyet.

Piszokkal jár

A molnárfecskék sincsenek jobb helyzetben, hiszen ők a házak eresze alá építenek fészket, de ezt nagyon sokan nem nézik jó szemmel, hiszen „piszokkal” jár, ezért megpróbálják elriasztani. Pedig a madárürülék egy úgyenvezett  „fecskepelenkával” (ami nem más, mint a fészek alá szerelt deszka) kivédhető. Sajnos, egyesek éppen ellenkezőleg cselekszenek: leverik a fészket, holott ez büntetendő cselekmény.

Az egyik ok a környezetszennyezés

A rohamos csökkenéshez – folytatta Papp János – hozzájárul a környezetszennyezés is. Fontos lenne, hogy a felnövekvő nemzedék is ismerje és értékelje a fecskéket, hiszen az idősebbek vigyáztak rájuk, mint a kincsre, mert úgy tartották, ahová a fecske befészkel, oda nem csap a villám, és szerencsét is hoz a háziakra. De, ha valaki leveri a fecskefészket, azt szerencsétlenség éri.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!