HAON Sziréna

2011.09.11. 13:40

A pálinkát szobahőmérsékleten kóstoljuk, és lehetőleg tulipán formájú poharat használjunk

Hajdú-Bihar - Ha egy kis pálinkát a tenyerünkbe öntünk, és megvárjuk, hogy elpárologjon, a helyén finom gyümölcsös illatokat kell, hogy érezzünk - ezt hívják szárazpróbának a pálinkafőzdés szakmában. Egy éve szabad Magyarországon a házi pálinkapárlás, és bár a hírek szerint sokan vesznek lepárlót, Sápi Imre bérfőzdés a több ezer kuncsaftja közül erre egyetlen példát sem tud mondani.

Hajdú-Bihar - Ha egy kis pálinkát a tenyerünkbe öntünk, és megvárjuk, hogy elpárologjon, a helyén finom gyümölcsös illatokat kell, hogy érezzünk - ezt hívják szárazpróbának a pálinkafőzdés szakmában. Egy éve szabad Magyarországon a házi pálinkapárlás, és bár a hírek szerint sokan vesznek lepárlót, Sápi Imre bérfőzdés a több ezer kuncsaftja közül erre egyetlen példát sem tud mondani. Azt viszont állítja, hogy a bérfőzdéseknek nem a magánfőzőkkel, hanem a ma is működő (nagy mennyiségben pancsolmányt előállító) zugfőzdésekkel van bajuk.

Vegyest főzetnek

 

Miközben tavaly szeptember óta lehet otthon kisebb mennyiségű pálinkát, gyümölcspárlatot főzni, a történet legnagyobb nyertesei alighanem a bérfőzdések. - A bérfőzési szeszadó tavalyi eltörlése óta a korábbi 1300-1400 forint helyett 600-700 forintért főzünk egy liter pálinkát, és az a tapasztalatunk, hogy ez a helyzet a kuncsaftjainknak is elfogadható. Hiszen kevesebb mint féláron, ellenőrzött körülmények között főzethetik ki a cefréjüket úgy, hogy a pénzükért garantált minőséget kapnak - érvelt a bérfőzés mellett a négy főzdét működtető Sápi Imre, akihez eljutott már olyan szóbeszéd is, hogy a költségvetési megszorítások miatt ismét lehet bizonyos mértékű szeszadó. Ez viszont a házi főzésnek is betenné a kaput, hiszen az adómentesség esetleges megszüntetésével értelmét veszítené a korábbi kezdeményezés. Jövedékiadó-mentesen 50 liter 86 fokos pálinka főzhető otthon. Ez megfelel 86 liter 50 fokos pálinkának. Ha valamikor, akkor tavaly a legtöbb portán egy házi lepárló berendezés is elég lett volna a pálinkafőzéshez, hiszen alig termett cefrének való. Sápi Imre idén szűk fél termésre számít, ami azt jelenti, hogy a szokott 1000-1200 liter cefre helyett 500-600 literből főhet pálinka. A főzdés arra számít, hogy a többség vegyest főzet, hiszen a tiszta szilva- vagy körtepálinkához nem terem elég gyümölcs.

Gyakorlat teszi...

 

A pálinkafőzés "tudományára" is igaz a mondás, mely szerint gyakorlat teszi a mestert. Aki ilyenbe fog, annak nem árt tisztában lenni olyan alapvetésekkel, hogy csak egészséges, érett gyümölcsből készüljön cefre, vagy, hogy a főzés után a pálinkát érdemes két-három hónapig üvegballonban pihentetni. A laikusnak az is furcsa lehet, hogy miért éppen tulipán formájú pohárból érdemes a pálinkát megkóstolni. Ha valaki nem tudná, eláruljuk: az alul öblös, majd szűkülő pohár hatékonyan koncentrálja az illatanyagokat.

A püspökladányi Oborzil Tamás házi lepárló berendezéseket forgalmaz, és maga is szokott házilag pálinkát főzni. "Idén is főztem már meggyből, cseresznyéből, barackból és körtéből kisebb adagokat. A visszajelzésekből is az tűnik ki, hogy az emberekben van kísérletezőkedv; van olyan vevőnk, aki a tőlünk vásárolt lepárló berendezéssel próbálkozott már szederből, bodzából, sőt sárgadinnyéből is pálinkát készíteni" - osztotta meg velünk a tapasztalatait, hozzátéve, hogy leginkább a 30 és a 100 literes berendezéseket keresik. Azt ugyanakkor nem árulta el, hogy eddig mennyi készüléket adott el, mondván, ez üzleti titok. HBN-PA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!