HAON Sziréna

2011.09.04. 18:11

Fidesz-frakcióülés a jövő héten Hajdúszoboszlón - Kósa jó hangulatú tanácskozásra számít

Debrecen, 2011. szeptember 4., vasárnap (MTI) - Jó hangulatú, de kemény, dolgos frakcióülésre számít a jövő héten Hajdúszoboszlón Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke.

Debrecen, 2011. szeptember 4., vasárnap (MTI) - Jó hangulatú, de kemény, dolgos frakcióülésre számít a jövő héten Hajdúszoboszlón Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke.

A politikus, aki a párt hajdú-bihari elnökeként házigazdája lesz a kihelyezett tanácskozásnak, vasárnap az MTI-nek elmondta - nehéz vitára számít az önkormányzati átalakítással kapcsolatban.

Ebben a kérdésben eltérő gondolkodás, különböző érdekek tapasztalhatók a frakcióban, ahol együtt vannak polgármesterek, pedagógusok, oktatásszervezők, irányítók - sorolta Kósa Lajos, aki ugyanakkor biztos benne, hogy meg tudnak egyezni.

"A frakciótagok már sokszor bizonyították, hogy a saját érdekeikkel ellentétesen is képesek szavazni", ha az ország érdeke ezt kívánja - mondta a Fidesz ügyvezető alelnöke, megjegyezve: "ez a nagy különbség köztük, az ő felfogásuk, illetve az előző vezetés, az előző parlament között, hogy itt nem a személyes érdekek számítanak".

Példaként említette, hogy "a polgármesterek meg fogják tudni nyomni azt a gombot, ami arról szól, hogy legyen összeférhetetlen a polgármesteri és a parlamenti képviselői hely".

Kósa Lajos személy szerint is egyetért ezzel a törekvéssel, ugyanakkor fontosnak nevezte, hogy megteremtsék a törvényhozás és a helyi rendeletalkotók közötti együttműködést.

Eddig ez a személyes képviseleten keresztül valósult meg, de az önkormányzati szempontokat a törvényalkotásnál a jövőben is kell képviselni. A jogszabály ugyanis annyit ér, amennyi képes megvalósulni belőle a való életben - magyarázta a kormánypárti politikus.

Kósa Lajos szerint a jövő szerdától péntekig tartó hajdúszoboszlói frakcióülésen szó lesz az oktatás átalakításáról, gazdaságpolitikai kérdésekről és a devizahitelesek problémájáról is.

Utóbbival kapcsán megjegyezte, hogy ez rendkívül összetett, egyetlen, általános intézkedéssel nem lehet megoldani, mert "nincs csodaszer".

Ugyanakkor a bankoknak is nagy a felelősségük a kialakult helyzetért - mondta Kósa Lajos hozzátéve: utána kell nézni például annak is, tartható-e az a gyakorlat, hogy a bankok forintban folyósították a hitelt, forintban fizetjük vissza, akkor "mi közöm a devizához"? Vagy legyen lehetőség arra, hogy ha aki tud olcsóbban szerezni devizát, törleszthessen devizában - vetette fel a Fidesz ügyvezető alelnöke.

 

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!