HAON Sziréna

2011.09.25. 13:11

HAJDU cégcsoport: partnerségben a felsőoktatással

Debrecen, 2011. szeptember 25., vasárnap (MTI) - Saját kutatás-fejlesztési tevékenysége mellett évente tízmilliós összeget fordít szakképzésre és egyetemekkel közös munkára a téglási székhelyű, magyar tulajdonú HAJDU cégcsoport.

Debrecen, 2011. szeptember 25., vasárnap (MTI) - Saját kutatás-fejlesztési tevékenysége mellett évente tízmilliós összeget fordít szakképzésre és egyetemekkel közös munkára a téglási székhelyű, magyar tulajdonú HAJDU cégcsoport.

Az egyetemekkel való kapcsolattartás az 59 éves cég tevékenységében mindig is jelen volt, így természetes, hogy bizonyos feladatok kidolgozásában, egy-egy adott probléma megoldásában is támaszkodjanak a felsőoktatási tudásbázisra - mondta el Novotni István, a HAJDU Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek.

A vállalatcsoport k+f tevékenységét igyekszik a cégen belül megoldani, de amikor külső segítséget vesznek igénybe - például technológiai fejlesztések, logisztikai feladatok vagy pénzügy terén - akkor a nagy hazai egyetemekhez fordulnak.

A Miskolci Egyetemmel jelenleg öt futó projektje van a cégnek, egyebek mellett informatikai feladatok kidolgozására. Emellett kapcsolatban vannak a Debreceni Egyetemmel, az Óbudai Egyetemmel, a Pécsi Tudományegyetemmel, a Budapesti Műszaki Főiskolával, a Szegedi Tudományegyetemmel és a győri Széchenyi István Egyetemmel is.

A HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt-t, a HAJDU Autotechnika Ipari Zrt-t és a Hajdu Infrastruktúra Szolgáltató Zrt-t magába foglaló vállalatcsoportnál magas a diplomások - elsősorban a műszaki és gazdasági oklevéllel rendelkezők - aránya. A mintegy 650-700 dolgozó több mint 10 százaléka rendelkezik felsőfokú végzettséggel - ismertette a vezérigazgató.

Az egyetemi együttműködések keretén belül a hallgatókat rendszeresen hívják szakmai gyakorlatra, diploma és szakdolgozati feladatokat, valamint ösztöndíjat nyújtanak nekik, így biztosítják a cég folyamatos szakember utánpótlását. A HAJDU vállalatcsoport ugyan nem indít komplett szakokat vagy kurzusokat leendő dolgozói kiképzésére, viszont azok, akik részt vesznek a céggel közös feladatok elvégzésében később jó eséllyel kaphatnak náluk munkát.

Novotni István kiemelte, hogy a gyorsan fejlődő technológia folyamatos megújulást és fejlesztést kíván, így mindig szükség lesz a felkészült szakembergárdára.

A HAJDU cégcsoport tavalyi árbevétele 10 milliárd forint volt, idén pedig 11 milliárdnál magasabb bevételre számítanak. A 100 százalékban magyar magántulajdonban lévő gyár termékeinek felét itthon, felét külföldön, elsősorban Nyugat-Európában értékesítik. Legnagyobb felvevőpiacuk a hazai mellett Németország, Franciaország, Belgium és Spanyolország - közölte a vezérigazgató.

 

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!