HAON Sziréna

2011.10.09. 15:41

A helytől függ a zálogház forgalma

<p style="text-align: left">Debrecen- Egy zálogház forgalmában meghatározó a hely, ahol működik, a kuncsaftkör, amely évek, évtizedek óta hozzájuk kötődik, és persze az is, hogy a zálogtárgyért milyen feltételekkel és mennyi kölcsönt nyújtanak - mondta el a Naplónak Veszprémi Gyula,a Gambrinusz Zálogház vezetője.

Debrecen- Egy zálogház forgalmában meghatározó a hely, ahol működik, a kuncsaftkör, amely évek, évtizedek óta hozzájuk kötődik, és persze az is, hogy a zálogtárgyért milyen feltételekkel és mennyi kölcsönt nyújtanak - mondta el a Naplónak Veszprémi Gyula,a Gambrinusz Zálogház vezetője.

Megtudtuk tőle, hogy a műszaki cikkek dominanciája napjainkra teljesen eltűnt. Olyannyira, hogy ők például leginkább az arany ékszerekre fókuszálnak, illetve minőségi műtárgyakkal foglalkoznak. Persze, az arany is problémás manapság, hiszen a jelenlegi árak mellett egyre többen végleg eladják az ékszereiket. - Tapasztalataink szerint az ügyfelek 40-50 százaléka a lejárati idő után hosszabbít, ami arra utal, hogy mind többeknek vannak napi anyagi gondjaik - osztotta meg velünk tapasztalatait a szakember.

Névtelenséget kérő kollégája is azt tartotta fontosnak hangsúlyozni, hogy régen jobban forgott az arany, akkor ugyanis a zaciba még volt mit beadni. "Egyre másra nyílnak a felvásárlóhelyek Debrecen belvárosában, miközben a méregdrága nemesfémre vevő alig akad" - jelentette ki. Ők egyébként még foglalkoznak műszaki cikkekkel, de csak egy plusz egy hónapos átfutással. Amikor pedig megy az ügyfél hosszabbítani, aktualizálják az adott zálogtárgy pillanatnyi értékét. Erre azért van szükség, mert ha a két hete még húszezer forintot ért magnó ma már csak tízezret ér, "elfogyhat" a fedezet a hitel mögül.

Nem jókedvükben...

A BÁV Zálogház Csapó utcai fiókjának a vezetője is azt tapasztalja, hogy mind többen válnak meg végleg a családi aranytól. "Az arany fogytával lassan előkerülnek az ezüstékszerek, de hoznak hozzánk porcelánt és műszaki cikkeket is. Viszonylag kevés új ügyfél tűnik fel, ugyanakkor megfigyelhető, hogy a középkorúak és az idősebbek mellett a fiatalok is elzálogosítanak ezt-azt" - fogalmazott a hölgy, hozzátéve, hogy az utóbbi időben nőtt azoknak a kuncsaftjaiknak a száma, akik beadták, de ki már nem váltották a zálogtárgyukat. A debreceniek mellett felkerestünk egy berettyóújfalui zálogházat is, újat azonban ott sem tudtak mondani. - Aki a végsőkig ragaszkodik a nagymama nyakláncához az még visszajár, de sokan a féltve őrzött családi kincseiktől is kénytelenek örökre megválni - hallottuk a szakemberüktől. HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!