HAON Sziréna

2011.10.10. 07:15

Jó tudni az adózásról: Tartalmaznia kell a vásárló nevét is

<p style="text-align: left">Debrecen - A jelenleg hatályos jogszabályok alapján a nyomtatványt forgalmazó az általa értékesített adóigazgatási azonosításra alkalmas számla- nyugtatömbökről vevőnkénti részletezésben adatot szolgáltat az állami adóhatóság részére.

Debrecen - A jelenleg hatályos jogszabályok alapján a nyomtatványt forgalmazó az általa értékesített adóigazgatási azonosításra alkalmas számla- nyugtatömbökről vevőnkénti részletezésben adatot szolgáltat az állami adóhatóság részére. Január 1-től az adatszolgáltatásnak tartalmaznia kell a vevőt a vásárlás során képviselő magánszemély nevét és adóazonosító számát is.

Módosult a kitöltése

Az adatszolgáltatás teljesítésének törvény szerinti határideje a negyedévet követő hónap 20-a. Az adatszolgáltató az „ESZIG” elnevezésű nyomtatványon tehet eleget kötelezettségének, kizárólag elektronikus úton. Január 1-től módosult a nyomtatvány kitöltési útmutatója, mely változásra tekintettel az alábbiakban adunk tájékoztatást: mivel a korábban használatos jellegkódok megszűntek, helyette 2011. év I. negyedévétől az adatszolgáltatást minden esetben sorszámmal kell ellátni a kísérőlapon. A jellegkódok megszűnése miatt 2011. I. negyedévétől ugyanazon év ugyanazon negyedévére vonatkozóan az újonnan küldött adatszolgáltatás betöltésekor a NAV programja nem figyeli, hogy az előzőleg beküldött adatszolgáltatáson milyen adatokat közölt a nyomtatvány-forgalmazó, hanem az újonnan beküldött adatszolgáltatáson lévő adatok teljes egészében felülírják a korábban közölt adatokat. Ezért az újonnan közölt adatszolgáltatáson az adott negyedévet érintő valamennyi tételsort teljes egészében hiánytalanul le kell közölni.

Értelemszerűen

A NAV felhívja az adatszolgáltatók figyelmét, hogy amennyiben egy adott negyedévre vonatkozóan már nem első alkalommal kíván adatokat közölni, úgy azt semmiképpen sem az új nyomtatvány megnyitásával tegye, hanem az adott negyedévre vonatkozóan egyszer már adatokkal feltöltött és elküldött, eltárolt állományán tegye meg a módosításokat értelemszerűen és úgy küldje el az újabb adatszolgáltatást a NAV felé. A NAV a 2011. I. negyedévére vagy attól későbbi negyedévekre vonatkozó teljesítésére irányuló ellenőrzése során csak az ellenőrzés megkezdését megelőzően időrendileg utolsóként beküldött adatokat veheti figyelembe. Ebből következően az adatszolgáltató törvényi kötelezettségének hatósági ellenőrzése során is csak a legutolsó adatszolgáltatásban közölt adatokra hivatkozhat érvényesen. HBN-MCS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!