HAON Sziréna

2011.11.27. 18:06

A mozgásra és az egészséges táplálkozásra szerették volna rábírni a fiatalokat és a családokat Vámospércsen

<p style="text-align: left;">Vámospércs - Az óvodások és az iskolások saját egészségükhöz való viszonyát igyekeztek tudatosítani azok az uniós forrásból fedezett programok, amelyek a napokban értek véget a kisvárosban; egy másik projekt a helyi pingpongosok életébe hozott egy kis pezsgést, s nem utolsó sorban sokakat fordított a népszerű sportág felé.

Vámospércs - Az óvodások és az iskolások saját egészségükhöz való viszonyát igyekeztek tudatosítani azok az uniós forrásból fedezett programok, amelyek a napokban értek véget a kisvárosban; egy másik projekt a helyi pingpongosok életébe hozott egy kis pezsgést, s nem utolsó sorban sokakat fordított a népszerű sportág felé.

A vámospércsi Mátyás Király Általános Iskolában futó programmal az önkormányzat azt akarta megmutatni, hogy miképp élhetnek egészségesebben mind a gyerekek, mind rajtuk keresztül a családjuk. A cél érdekében áprilistól októberig heti egy alkalommal 24 diák elsősegélynyújtó-tanfolyamon vett részt, ahol megtanulhatták, hogyan segíthetnek bajba jutott embertársaikon. A kurzus végén verseny keretében adhattak számot tudásukról. Az iskolában sportnapot szerveztek, 600 gyerekeket megmozgatva, főképp labdajátékokkal és ügyességi vetélkedőkkel. Áprilisban heti két, májustól a múlt hónapig heti egy délután sportnapközit szerveztek, de indult főzőtanfolyam is, főleg a lányok, összességében félszáz gyerek örömére. Többen már rendelkeztek némi ismerettel, de sokan itt tanulták meg az egészséges ételek elkészítésének alapjait, a vitaminok, az értékes hozzávalók megőrzésének módszereit. A felnőttek számára jógatanfolyamot tartottak és a stresszkezeléshez is kaptak ötleteket.

A vámospércsi óvodában 230 kisgyermek részesülhetett mozgásfejlesztő foglalkozásban az óvónők által, akiket külön felkészítettek erre. Az ovisok nagy örömére kirándulásokra is volt lehetőség: a kicsik május-júniusban túráztak. A program a szülőket is megszólította, ők nyolc alkalommal hallgathattak előadásokat az egészséges táplálkozásról. A családok később játékos vetélkedőben bizonyíthattak.

De volt balesetmegelőző foglalkozás, s rendőrségi bemutató is.

Szerva itt!

Uniós pénzt nyertek arra is, hogy a Vámospércsi Asztalitenisz Sportegyesület lehetőséget biztosítson a serdülők és fiatal felnőttek mozgására. A pingpongozással 138 fiatalt sikerült játékra bírni, a legnagyobb sikert az éjszakai meccsek aratták (a fiataloknak minden péntek éjjel lehetőségük volt asztaliteniszezni, amit a szervezők drogmegelőzési programmal kötöttek össze). Sokaknak a sport kínált lehetőséget a csellengés, a csavargás helyett.

A tudását ki-ki próbára tehette a számukra kiírt versenysorozatban, sőt a tanév befejeztével sporttáborban folytathatták, amit elkezdtek. HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!