HAON Sziréna

2011.11.27. 09:32

Irodalmi esték Nagyrábén

Nagyrábé - A tél közeledtével, a korai sötétedés megváltoztatja az emberek hangulatát. Vannak akik magányosságba burkolóznak és depresszióra válnak hajlamossá. Mások egyre inkább keresik azon közösségi formákat, ahol másokkal találkozva, másokat meghallgatva kapnak impulzusokat az emberi élet más szintereihez.

Nagyrábé - A tél közeledtével, a korai sötétedés megváltoztatja az emberek hangulatát. Vannak akik magányosságba burkolóznak és depresszióra válnak hajlamossá. Mások egyre inkább keresik azon közösségi formákat, ahol másokkal találkozva, másokat meghallgatva kapnak impulzusokat az emberi élet más szintereihez. Ez utóbbi gondolat vezérelhette a helyi művelődési ház és az asszonyok népfőiskolai foglalkozásainak szervezőit amikor színvonalas és élményeket adó irodalmi esteket szerveztek sorozatban.

A programok nyitányát jelentette november elején a Magyar Szépírók Társasága támogatásával létrejött találkozó Konrád Györggyel. „A könyv utóélete” sorozat rendezvényén a Kossuth díjas író felidézte a Berettyóújfaluban töltött gyermekéveinek a háború miatti keserves, de az időbeli távolság révén megszépülő gyermekkori élményeit, miközben egy-egy mondatában aktualizálva a tanulságokat bepillantást engedett írói világának gondolatiságára. A kedves barátként köszöntött helyi intézményvezető, Kocsis Csaba kérésére nagyon közvetlen módon ugyanakkor több mint egyszerű barátság elvén mutatta be egy másik Biharból induló művésztárs Makk Károlyt köszöntő kötetének írásainak születés módját, azok hangulatát.

A sorozat második rendezvényén a Nagyrábéhoz kötődő írói hármas, Balog Gyula, Bíró Gyula és Kocsis Csaba tartott felolvasói estet tematikus köteteik hetedik könyvéből. Az egészen egyszerűen megválasztott „A hetedik” kötetcím is, tükrözte azt a gondolatot, amelyet a szerzők , be is jelentettek, hogy ez volt az utolsó. A szépszámú érdeklődő azért most is fennhangon nevetett, sírt és tapsolt egy-egy bravúros gondolatközlés sajátos stílusú megalkotásán éppen úgy mint a szerző előadásán.

Erre a hétre maradt az irodalmi munkásságának kezdetén járó helybeli Dezső Ilona Anna első novelláskötetének és új kisregényének bemutatója. Az írónő nagyon szerényen csak annyit árult el, hogy az írások nem mindegyike most született, de most volt lehetőség a megjelenésre, és abban bízik, hogy ezek a gondolatai is utat találnak majd az olvasókhoz hasonlóan, mint az előző kötetében megjelent versei.

 

Korponai Sándor

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!