HAON Sziréna

2011.11.13. 19:18

Ismét vőfélyeket várnak Földesre

Földes - Advent előtt, a hatodik alkalommal, november 18- 20-ig megtartásra kerülő Kárpát-medencei Vőfélytalálkozó az emberi élet talán legszebb eseményébe, a házasság kötés és a lakodalmak világába vezeti el a Földesre látogatót.

Földes - Advent előtt, a hatodik alkalommal, november 18- 20-ig megtartásra kerülő Kárpát-medencei Vőfélytalálkozó az emberi élet talán legszebb eseményébe, a házasság kötés és a lakodalmak világába vezeti el a Földesre látogatót. Közel száz furfangos, jó kedélyű, tréfás, alkalmi rigmusfaragó mókamester mutatja be tudását a leánykéréstől a csigacsinálón át a hívogatásig, a lakodalmi étkek felszolgálásától, a mennyasszony táncig.

Összefogás a magyar néphagyományok jegyében

Két éve, az ötödik vőfélyünnep keretében a vőfélyek állandó találkozó helyeként a Milleniumi emlékparkban állították fel azt a kopjafát, melyet Balázs Antal tanító, vőfély fafaragó alkotott Sepsiszentgyörgyön. Az Önkormányzat, a Szélrózsa Hagyományőrző Egyesület és a helyi civil szervezetek, a Karácsony Sándor Általános Művelődési Központ, Gyönyörű Zsigmond és sok segítője péntek délutántól vasárnap hajnalig e találkozó hely környékén, a Karácsony Sándor nevével fémjelzett Általános Művelődési Központban ismét méltó keretet szeretne adni a magyarság lakodalmi szokásainak felelevenítésére.

Csigacsináló és taposás, néprajzi előadás, a kalotaszegi cifra szoba és Henicc Tamás győri fotográfus kiállítása, a hagyományos lakodalmi kellékek és sütemények vására, Sopron- Balfi borok kóstolója, kézművesek és lakodalmi bandák bemutatkozásával egy időben, a nagyteremben egymást váltják a zenekarok és táncegyüttesek, a művészeti csoportok. Moldvából, Kalotaszegről, a Hargita vidékéről, és Földesről régi és mai lakodalmak varázsos hangulatát idézik fel, majd a történelmi Magyarország közel száz magyar falujából érkező vőfélyek élményeiket, táncaikat, alakoskodó lakodalmas szokásaikat is bemutatják.

Az érdeklődők szombat este disznótoros vacsorán találkozhatnak a Földesi ízekkel, majd vasárnap reggelig rophatják a táncot, az Erzsébeteket és Katalinokat köszöntő bálon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!