HAON Sziréna

2011.11.20. 10:13

Vőfélyünnepet tartottak Földesen

Földes - Egykoron, az 1279- es budai zsinatot követően a néprajzi feljegyzések szerint a vőfélyek elődei a ceremóniamesterek fáklyával mutatták a fiatal párnak az utat első éjszakájuk helyszínére, nehogy rontásba kerüljenek. A gyermekáldás érdekében a fiatal pár ágyában a nászéjszaka előtt egy kisgyermeket is meghengergettek.

Földes - Egykoron, az 1279- es budai zsinatot követően a néprajzi feljegyzések szerint a vőfélyek elődei a ceremóniamesterek fáklyával mutatták a fiatal párnak az utat első éjszakájuk helyszínére, nehogy rontásba kerüljenek. A gyermekáldás érdekében a fiatal pár ágyában a nászéjszaka előtt egy kisgyermeket is meghengergettek.

Advent előtt, november 18- 19-é n néprajzi előadáson erre is emlékezett a közel száz furfangos, jó kedélyű, a történelmi Magyarország tájegységeinek alkalmi rigmusfaragója: a kis és nagy vőfély,a nőfély,a gazda, a hívogató, a szószóló, aki Földesen adott találkozót egymásnak, hogy bemutassa tudását a leánykéréstől a csigacsinálón át a hívogatásig, a lakodalmi étkek felszolgálásától, a mennyasszony táncig a VI.. Kárpát- medencei Vőfélytalálkozón.

 

Összefogás a magyar néphagyományok jegyében

 

A nagyközségi Önkormányzat, a Szélrózsa Hagyományőrző Egyesület és a helyi civil szervezetek, a Karácsony Sándor Általános Művelődési Központ, Gyönyörű Zsigmond és sok segítője péntek délutántól vasárnap hajnalig a Karácsony Sándor nevével fémjelzett Általános Művelődési Központban ismét méltó keretet adott a magyarság lakodalmi szokásainak felelevenítésére. Csigacsináló és taposás, néprajzi előadás, a kalotaszegi cifra szoba bemutatása, Henics Tamás győri fotográfus kiállítása, a hagyományos lakodalmi kellékek és sütemények vására, Sopron- Balfi borok kóstolója, kézművesek és lakodalmi bandák bemutatkozásával egy időben, a nagyteremben egymást váltották a zenekarok és táncegyüttesek, a művészeti csoportok. Moldvából, Kalotaszegről, a Hargita vidékéről, és Földesről régi és mai lakodalmak varázsos hangulatát idézték fel, majd a vőfélyek bordalaikat, humoros lakodalmi történeteiket, táncaikat, alakoskodó lakodalmas szokásaikat is bemutatták.

 

Vőfélyek 13 és 86 év között

 

Harmadik alkalommal rendezték meg a Vőfélyek fórumát, ahol a hazai, a Szlovéniából, Szerbiából, Kárpát aljáról, Felvidékről és Erdélyből érkezett lakodalmi elől járók megemlékeztek elhunyt vőfély társaikról, megvitatták a vőfélyek aktuális teendőit, majd hitet tettek a magyar népi hagyományok, a magyar lakodalmas népzene továbbőrzése mellett.

A találkozó legfiatalabb résztvevője a 13 éves hajdúböszörményi Fekete Patrik, legidősebb résztvevője, a Szilágysámsonban élő 86 éves Szilágyi Ferenc volt. A találkozót süteményekből készült termőággal köszöntötte a Kispetriből érkezett Kozma Borbély Erzsébet és Kiskató Katus. A résztvevők nagy szeretettel köszöntötték a Sepsiszentgyörgyről érkezett fafaragó művész vőfélyt, Balázs Antalt, aki a két évvel ezelőtt Földesnek ajándékozott Vőfély kopjafa mellett a napokban elhunyt Albert Flórián emlékére a Székelyföld tisztelgéseként százéves tölgyfából másfél nap alatt kopjafát faragott. A kopjafát, tetején egy labdával Budapesten, az FTC stadionjában a „Császár” emlékére a napokban adta át Flóri barátainak, Rákosi Gyulának és Szűcs Lajosnak.

 

 

HBN- Péter Imre.

 

Képeinken: a Vőfélytalálkozó pillanatai./Péter Imre felvételei/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!