HAON Sziréna

2011.12.11. 13:46

Kórustalálkozó Hajdúszováton

<span style="font-size: small;">Hajdúszovát – Kellemes, estébe nyúló délutánt töltöttek el Hajdúszováton mindazok, akik részt vettek a településen immár harmadik alkalommal megrendezett Hajdú Kórustalálkozón.

Hajdúszovát – Kellemes, estébe nyúló délutánt töltöttek el Hajdúszováton mindazok, akik részt vettek a településen immár harmadik alkalommal megrendezett Hajdú Kórustalálkozón.Nagyné Juhász Éva egyesületi elnök köszöntötte a megjelenteket, majd a kórustalálkozó résztvevői megkoszorúzták Kodály Zoltán domborművét, majd valamennyien elénekelték a Csitári hegyek alatt, kezdetű népdalt.

Megható eseménye volt a találkozónak, amikor a jelenlévők köszöntötték a 124 éves Hajdúszováti énekkar 86 éves, karnagyát, Szatmári Károlyt.

Ezt követően egy perces néma felállással adóztak az elhunyt dr. Dávid György emlékének, aki Nagyváradról hetenként átjárva volt több mint tizenkét éven át a Körösszegapáti Harmónia énekkar dirigense.

A hivatalos köszöntők után elcsendesedett a szó és felcsendültek a dalok a kórusok tagjainak szájából.

Tizennégy településről érkeztek csoportok, akik énekeltek szebbnél szebb dalokat, énekeket. Volt köztük hat fős éneklő csoport, 25-30 tagú énekkar. A legtöbben Kodály feldolgozásokat, népdalokat, klasszikus énekeket adtak elő. Többen karácsonyi dalokkal, egyházi énekekkel emlékeztették a közönséget a közelgő ünnepekre.  

Érdekes színfoltja volt a kórustalálkozónak, hogy énekelt a kórusban iskolás lányka alig tíz évesen, de ott volt a 92 éves idős ember is.

Örvendetes tapasztalni, hogy a kórus tagok között egyre több fiatal is énekel.  

Meglepő volt a Körösszegapátiak szereplése, akik magyar és román népdalcsokor éneklése után régi kántálós énekeket énekeltek, majd tették ezt kolindáló dalokkal, de már román nyelven. Vezetőjük pedig a Nagyváradról hetente átjáró fiatal karnagy hölgy dr. Carmen Rus.  A szereplők bemutatkozása után Márkus Ica nótaműsora következett. Nem énekelt egyedül, mert a jelenlévők most már még felszabadultabban énekeltek vele együtt.

Itt mutatkozott be - egy kis ízelítőt adva a II. Operett gála leendő műsorából –  Nagyné Juhász Éva és Tóth Károly.  

A kórustalálkozóra érkezőket finom vacsorával vendégelték meg a házigazdák, majd ezt újra a vidám, közös éneklés követte.        

A találkozón szereplő énekkarok, éneklő csoportok:  

Makláry Lajos Városi Énekkar, Hajdúnánás,

Őszi Alkony Nyugdíjas Népdalkör, Esztár,

Hajdúhadházi Városi Pedagógus kamarakórus,

Fehér Akác Népdalkör, Váncsod,

Hosszúpályi Népdalkör,

Őszirózsa Népdalkör, Hajdúbagos,

Harmónia Énekkar, Körösszegapáti,

Sárándi Férfi Dalárda,

Zagyva László Vegyes Énekkar, Sárrétudvari,

Százszorszép Népdalkör, Újszentmargita,

Liszt Ferenc Kórus, Nádudvar,

Nagyhegyesi Népdalkör és Citerazenekar,

Szőke Tisza Népzenei Együttes, Egyek,

Palotásy János Vegyeskar, Jászberény.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!