HAON Sziréna

2012.01.08. 18:12

Most tudta meg...

<em>Ismerősöm 39 évnyi munkaviszony után lett rokkant nyugdíjas, jelenleg 59 éves. Szív- és érrendeszeri, valamint gyomorbetegsége komoly gyógyszerkiadással jár, de a munkát sem hagyhatja abba, mert a rokkantsági nyugdíja csupán 44 ezer forint.</em> <strong>Szabó Katalin jegyzete</strong>

Ismerősöm 39 évnyi munkaviszony után lett rokkant nyugdíjas, jelenleg 59 éves. Szív- és érrendeszeri, valamint gyomorbetegsége komoly gyógyszerkiadással jár, de a munkát sem hagyhatja abba, mert a rokkantsági nyugdíja csupán 44 ezer forint. Szabó Katalin jegyzeteEgy kisebb fűrészüzemet visz. Korábban alkalmazottai is voltak, de a megrendelések esése miatt már egyedül dolgozik. Mire kifizeti minden kötelezettségét, olykor azt veszi észre, hogy fizetésre való nem maradt a kasszában. Egy-egy jobb hónap viszont új kedvet ad, olyankor sikerül rendeznie az adósságokat. Nos, ő is most tudta meg, hogy az eddig igen gyérnek látszó januári tevékenysége után - a február 12-i bevalláskor - az eddigi 5 ezer helyett 57 ezer forint járulékot kell fizetnie, s ez mostmár így lesz minden hónapban. Feltételezte, hogy ellentételezésként pár év múlva, amikor eléri a nyugdíjkorhatárt, már nem a megalázó rokkant nyugdíjat, hanem legalább a nyugdíjminimumot fogja kapni. De - mint értesült - tévedett. Amikor 2015-ben betölti majd a 62. évét, a nyugdíja továbbra is alacsony lesz, folytathatja a munkát - ha tudja, ha a vállalkozása egyáltalán megtartható addig.

Egyelőre kiszámíthatatlan, milyen hullámot indít el e jogszabályváltozás. Előfordulhat, hogy több ezren szüntetik meg a vállalkozásukat. Vajon miből fognak megélni azok, akik 30-40 ezer körüli ellátást kapnak? Nagy eséllyel a szürke gazdaságban folytatják.

Szabó Katalin

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!