HAON Sziréna

2012.01.16. 16:13

Szigorúan ellenőrzött szállítmányok Hajdú-Bihar megyében

Hajdú-Bihar - A Törökországba irányuló húsmarha-szállítást támadják nemzetközi és hazai állatvédő szervezetek. Azt kérik az Európai Bizottságtól, hogy függessze fel az exportot, mert az állatok éhen-szomjan, túlzsúfolt járműveken utaznak.

Hajdú-Bihar - A Törökországba irányuló húsmarha-szállítást támadják nemzetközi és hazai állatvédő szervezetek. Azt kérik az Európai Bizottságtól, hogy függessze fel az exportot, mert az állatok éhen-szomjan, túlzsúfolt járműveken utaznak.Magyarország betartja az uniós állatvédelmi szabályokat – szögezte le dr. Márton István, a Húsmarhatenyésztők és Marhahústermelők Országos Szövetségének (HUMOSz) elnöke a vádakra reagálva. – Minden szállítmány szigorú ellenőrzésen esik át. Állatorvosok nézik meg a szarvasmarhák állapotát, egészségügyi papírjait, vizsgálják, hogy megvan-e a kamionban az állatonként előírt légköbméter és négyzetméter terület. Ott vannak a rakodáskor és záradékolják a szállítmányt – részletezte az elnök. Azt elismerte: kezdetben lehettek problémás esetek.

Nyitás

– Másfél éve nyitotta meg Törökország a picát Magyarország és a balti-államok előtt. Jordán, szlovák, holland, német cégekről tudok, melyek húsmarhát vittek ki tőlünk, köztük voltak e téren tapasztalatlanok is. Nem zárom ki, hogy ekkoriban előfordulhatott szabálytalan szállítás. Mostanra azonban tisztázódtak a viszonyok és rendkívül megszigorították az előírásokat – hangsúlyozta Márton István, megjegyezve, hogy igen érdekes az állatvédők fellépésének időzítése, mely „a lehető legrosszabbkor jött”.

– December elején adminisztratív problémák miatt Törökország felfüggesztette az importot. Oka többek között, hogy akadtak csalók, akik a Romániából vagy Szlovákiából behozott állatokat magyarként próbálták eladni, és ez komoly állategészségügyi kockázatokat jelent. A két állam közti egyeztetések után úgy tűnik, február elején újraindulhat a kivitel. Ezt próbálja megakadályozni most három állatvédő szervezet, melyek egyébként angol, holland és német központúak. Felmerül bennem, hogy üzleti érdekek állhatnak mögöttük – mondja Márton István.

A magyar finomabb

Bár 2011 novemberében Franciaország és Németország előtt is megnyílt a török húsmarha-piac, onnan kevés állatot szállítottak és nem voltak meglégedve a minőséggel sem a vásárlók. A magyar árut viszont kedvelik, annyira, hogy magasabb árat is hajlandóak fizetni érte, mintegy 40 százalékkal – hangsúlyozza Márton István.

– Ha nem tudunk Törökországba értékesíteni, maradnak a mediterrán területek, ahova korábban szállítottunk. De itt nem csak kevesebbet kapunk a jó minőségű árunkért, hanem komoly konkurencia nehezíti a dolgunkat, szemben a török piaccal, ahol szinte nincs versenytársunk.

A HMOSz elnöke elmondta, hogy megyénk is komolyan érintett az ügyben: Hajdú-Biharban mintegy 100 húsmarha-tenyészet van, az országos termelés 8-10 százalékát adják.

Egységesen vágnak

Az állatvédők azt is kifogásolják, hogy a szarvasmarhákat rituális módszerrel, kivéreztetéssel ölik meg. Ennek vallási okai vannak, minden iszlám országban, illetve Izraelben is ilyen módon vágják le őket, ezt hiba Magyarországnak felróni – jegyzete meg Márton István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!