HAON Sziréna

2012.01.08. 19:15

Vízkereszt napjára emlékeztek Nyíracsád görögkatolikus egyházközségben

Nyíracsád – Január 6-án három liturgián emlékeztek Nyíracsád legnagyobb lélekszámú egyházközségében az új esztendő első nagy ünnepére: vízkeresztre.

Nyíracsád – Január 6-án három liturgián emlékeztek Nyíracsád legnagyobb lélekszámú egyházközségében az új esztendő első nagy ünnepére: vízkeresztre. Reggel a Szent Piroska Görögkatolikus Általános Iskola diákjai és tanárai töltötték meg a templomot, majd délelőtti és esti szertartáson a felnőttekhez intézte gondolatait Tóth Elek parókus atya. Prédikációjában a víz és az élet kapcsolatára irányította a hívek figyelmét. – Vízkereszt napján Jézus Krisztus Jordánban való megkeresztelkedését ünnepeljük. De vajon miért éppen vízzel keresztelünk, és miért vizet szentelünk? Azért, mert a víz az életet jelenti. Ahol víz van, ott élet van. A víz olyan a testnek, mint a Jóisten a léleknek: életet ad. Ahol Isten van, ott van az igazi élet. Ha a Jóisten ott van a szívünkben, akkor tudunk jót tenni másokkal, akkor tudjuk sugározni a szeretetet. Adja Isten, hogy mindig ott legyen velünk a víz, az Isten, mert akkor lesz teljes a mi életünk. Mert, ahol Isten van, ott élet van! – hangzottak Elek atya szavai.

A délelőtti és esti liturgiát követően vízszentelést is tartottak, ahol a hívek tanúi lehettek Jézus jelképes keresztelkedésének is. A szentelt vízből ki-ki vihetett magával haza egy keveset, hogy egész évben óvja házát, családját a bajtól és betegségtől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!