HAON Sziréna

2012.02.06. 07:47

Biomassza kazánokra kapcsolnak Körösszakálban

Körösszakál - Bedőn már tavaly ősz óta használják, Körösszakálban e héten állítják üzembe.

Körösszakál - Bedőn már tavaly ősz óta használják, Körösszakálban e héten állítják üzembe.Aligha fordul elő többé, hogy a gázszolgáltatás kikapcsolása miatt hidegben maradnak a körösszakáli iskola tantermei. A közeli napokban ugyanis bekapcsolják azokat a biomassza kazánokat, amelyeket az önkormányzat, illetve a Helyi Román Kisebbségi Önkormányzat pályázaton nyert pénzéből telepítettek. A települési testületek együttvéve több mint ötvenmillió vissza nem térítendő támogatást nyertek az Új Széchenyi Terv keretében „Helyi hő- és hűtési igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal” címmel kiírt pályázaton. A beruházásból - amelynek 85 százalékát fedezte a támogatás - kazánokhoz tartozó fűtési rendszert is kiépítették.

„Előzőleg a általános iskola megnövekedett fűtési energifelhasználását átgondolva a költség- és energiahatékony megoldás mellett döntöttek, így tértek át biomasszát hasznosító fűtési rendszerre, mely nagy mértékben hozzájárul a kibocsátott CO2 csökkentéséhez így az ökológiai lábnyom méretének mérsékléséhez is” – olvasható az erről szóló tájékoztatóban, melyben leírták azt is, hogy e fűtési rendszerrel éves szinten 1240 GJ energiát takarítanak meg, a ki nem bocsátott CO2 pedig évente 86,95 tonna.

A kazánokat valószínűleg a közeli napokban állítják üzembe – tudtuk meg Samók Gyula polgármestertől. Elmondta azt is, hogy a társulásban működtetett bedői iskolában ugyanez már tavaly ősszel megtörtént.

Decemberben a Napló többször írt arról, hogy – a szaktárca javaslatát elfogadva – az iskolát a jövőben valószínűleg átveszi az Országos Román Kisebbségi Önkormányzat.

HBN-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!