HAON Sziréna

2012.03.11. 15:42

Az ischaemiás szívbetegség volt a konferencia fókuszában Debrecenben

Debrecen - Immár tizenhetedik alkalommal kerül megrendezésre – idén március 8-10. között a Kölcsey Központban – a megyeszékhely legnagyobb orvoskongresszusa, a Debreceni Kardiológiai Napok továbbképző konferencia, melyet 1995-ben Édes István és Czuriga István professzorok a Kardiológiai Klinika és a Járóbeteg Kardiológiai Intézet közös szervezésében indítottak el - tudatta a DEOEC közleménye.

Debrecen - Immár tizenhetedik alkalommal kerül megrendezésre – idén március 8-10. között a Kölcsey Központban – a megyeszékhely legnagyobb orvoskongresszusa, a Debreceni Kardiológiai Napok továbbképző konferencia, melyet 1995-ben Édes István és Czuriga István professzorok a Kardiológiai Klinika és a Járóbeteg Kardiológiai Intézet közös szervezésében indítottak el - tudatta a DEOEC közleménye.Mint írták, a szervezők eredeti szándéka a folyamatos kardiológiai továbbképzés biztosítása és a legújabb szakmai ismeretek naprakész átadása volt az Észak-kelet Magyarországi régió orvosai számára. A gyorsan népszerűvé vált rendezvény hamar túlnőtte a regionális kereteket, és mára az egyik legrangosabb hazai posztgraduális kardiológiai fórummá vált.

A résztvevők - kardiológusok, belgyógyászok, háziorvosok, rezidensek és PhD hallgatók - amellett, hogy a szakma legkiválóbb képviselőitől hallanak összefoglaló előadásokat a kardiológia legfontosabb aktualitásairól, írott formában is megkapják a kongresszus teljes anyagát, és részvételükkel a legmagasabb továbbképzési kredit pontot teljesítik. A továbbképző konferencia elsősorban gyakorlati-klinikai jellegű, azonban rendszeresen szerveznek angol nyelvű kísérletes-elméleti szekciót is, neves külföldi előadók részvételével, amelyen a kardiológiai alapkutatás legérdekesebb kérdéseit vitatják meg.

A főbb témákról

Az idei konferencia főként a szívgyógyászat aktualitásaival foglalkozott, melyek közül kiemelkedik a "Ischaemiás szívbetegség aktuális kérdései" című szekció. Ezen belül ismertették a hazai infarktus regisztert a nemzetközi adatok tükrében, a biomarkerek szerepét a kardiológiában, az akut koszorúér szindrómák legfontosabb kérdéseit, és a hagyományos terápiára nem reagáló angina pectoris kezelési lehetőségeit. Ez utóbbi téma azért is aktuális, mert az országban elsőként Debrecenben elkezdődött egy olyan terápiás módszer alkalmazása, amellyel az eddig kezelhetetlen betegek panaszain és életminőségén sokat lehet javítani. Ezek a témák azért is jelentősek, mert hazánkban az európai átlagot messze meghaladóan gyakori koszorúérbetegedések vezető halálokként szerepelnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!