HAON Sziréna

2012.03.04. 18:04

„Kardélen” a tűzoltóságok

Hajdú-Bihar - A tűzvédelem állami feladat, mégis, az önkormányzatoknak is a zsebükbe kell nyúlni.

Hajdú-Bihar - A tűzvédelem állami feladat, mégis, az önkormányzatoknak is a zsebükbe kell nyúlni.Megteltek a hirdetőújságok és a városi lapok a megmaradásért küzdő tűzoltóságok segítségkérő felhívásaival. Januártól ugyanis az állami támogatást új szempontrendszer alapján kapják az önkormányzativá váló köztestületek. Nem a lakosságszám és a védett területek nagysága a mérvadó, hanem a települések hivatásos tűzoltóságoktól való távolsága. A hajdúböszörményiek például összesen 50 ezer emberéletre ügyelnek, továbbá az M35-ös autópálya 40 kilométerén is vonulnak, ám Debrecentől csak 18 kilométerre fekszik a település, ezért megfeleződött az állami támogatás. A 30 millió forintos elvonást az önkormányzat nem tudja kompenzálni, de fél évig még muszáj neki, úgyhogy vélhetően annyi idejük maradt a helyi lánglovagoknak. A forráselvonáson túl a Belügyminisztérium azon rendelete, amely 70-30 százalékos arányban rögzíti a támogatáson belül a bér- és dologi kiadásokat, még a bérek fedezését is kérdésessé teszi. A legnagyobb baj lánglovagok szerint a szakmai önállóság elvonása: a 105-ös hívószám február óta a hivatásosoknál riaszt, ami valószínűleg kódolja a köztestület késedelmét.

Mit ér a tűzoltó, ha önkormányzati?

A katasztrófavédelem komplett rendszerének államilag irányított megváltoztatására lehetetlen volt előre felkészülni – állítják a területen dolgozók, ezért hihetjük el, hogy még év elején sem nagyon tudták, például a tűzoltók sem, mi lesz velük. Több település hezitált, amikor január 1-gyel vállalni kellett az önkormányzativá váló köztestületi tűzoltóságok várható többlettámogatását, most pedig azért, mert nagyon nehéz kimondani a nemet a működtetésükre, azzal átadva a terepet a hivatásos debreceni vagy hajdúszoboszlói lángőröknek. Február óta már utóbbiak jelentkeznek a 105-ös hívószámon, ők riasztják az illetékes kollégákat, akik a szakmai önállóságot lényegében megszüntető döntést nem hiúsági kérdésként fogják fel.

Öt perc

A tűzoltóságnál szolgált „nagy öregek” úgy mondták, az első öt perc alatt eldől a tűz sorsa. Ezért aggódnak, amikor az a tét, hogy vajon az egyeki, a balmazújvárosi vagy a létavértesi kollégák folytathatják-e munkájukat, hiszen ha nem, akár 25 perc is eltelhet, míg például egy kocsi a Hortobágyra ér.

 Létavértes önkormányzati tűzoltósága 38 millió helyett 31 millió forint állami támogatásra jogosult. Erre az évre fenntartható a működésük, s bár Menyhárt Károly polgármester a vonulási területekbe tartozó települések nevében nem nyilatkozott, úgy véli, hozzá tudják tenni a hiányzó összeget, ha lakosonként 150 forintot elkülönítenek a célra az önkormányzatok. Egyek 36 helyett 24 millió forintot kaphat, de már 2011 decemberében határozatot hozott arról, hogy bevonva Tiszacsegét és Újszentmargitát, szorosan ugyan, de hozzáteszik a hiányt.   

Az önkormányzat segítsége nélkül abszolút nem tudnának megmaradni – mondta Fazekas Sándor egyeki tűzoltóparancsnok -, s még a minimálbérek emelése miatt is szükséges a további kompenzáció.

Tekintve, hogy megyénk katasztrófavédelmi vezetői is csupán végrehajtói a törvényeknek, ezért lapunk is dr. Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgatóhoz fordul a válaszokért.

HBN-BB

 

Áprilisig mellé teszi a város

Balmazújváros tavaly 1,4 millióval tudta támogatni a lánglovagjait, most azonban a zavartalan működéshez az állami forráson felül 21 millió kellene. Tiba István polgármester szerint elfogadható az emelés, de nem a 16-szoros. Ezt az önkormányzat nem bírja el, viszont azt vállalják, hogy áprilisig biztosítják a működés forrásait. Addig a Belügyminisztérium válaszait várják azokra a kérdésekre, hogy a vonulási területek ésszerűsítésével (például Hortobágy helyett Nagyhegyest látnák el), esetleg a pontozási rendszer átgondolásával megoldható-e a tarthatatlan helyzet.

 

Vonulási terület:

Ha az egyeki tűzoltóság megszűnne, és a tiszafüredi kollégák épp tüzet oltanának, Egertől Debrecenig nem lenne más, aki időben odaérne a kistelepülésre, olyan távol található. A létavértesi egység hiányát Bagamértól Pocsajig tíz település érezné. Ha a balmazújvárosi tűzoltóság nem működhetne, akkor a hajdúszoboszlói hivatásosok vonulnának oda és Hortobágyra is, ami a fürdőváros szezonban megháromszorozódott lakosságszámát és a nemzeti park területét figyelembe véve jelentős időbe kerülne

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!