HAON Sziréna

2012.03.04. 10:05

Mulatós hétvége Pocsajban – vőfélytalálkozó ötödször

Pocsaj - A hagyományokat megőrizve ötödik alkalommal rendezte meg a Pocsaj nagyközségi és a Román Kisebbségi Önkormányzat a Román-Magyar Lakodalmas és Vőfélytalálkozót március első hétvégéjén.

Pocsaj - A hagyományokat megőrizve ötödik alkalommal rendezte meg a Pocsaj nagyközségi és a Román Kisebbségi Önkormányzat a Román-Magyar Lakodalmas és Vőfélytalálkozót március első hétvégéjén.

E nagy eseményre hetek óta készült a község: nemrégiben, február közepén a csigacsináló találkozón erre a jeles napra gyúrták a levesbevaló csigatésztát az asszonyok, lányok egyaránt. A hét során több helybeli segítségére számíthattak a szervezők: volt, aki süteményt sütött, volt, aki más munkában segédkezett. A nagy napra az előző évekhez hasonlóan most is sokan – több, mint 500-an - eljöttek, a környező településekről és határon túlról is. Ezt mutatta az a tény is, hogy az elővételben kapható jegyek nagy része ekkorra elkelt. A rendezvényre meghívást kapott Vitányi István országgyűlési képviselő,  Tóth Attila, az Országos Polgárőr Szövetség alelnöke, a megyei szövetség elnöke, Rácz Róbert, a megyei közgyűlés alelnöke, a gyulai önkormányzat képviselői, vezetői, valamint Pocsaj romániai testvértelepülése, Buduerasa vezetői.

A nászmenet elindult

Az általános iskolánál délelőtt 10 órakor a vőlegénynek fájdalmas búcsút kellett vennie szüleitől, majd elindult a nászmenet a helyi tájház felé. Itt kikérték a gyönyörű – először ál - menyasszonyt, akit nagy fájdalmak, sírások, meg persze nevetések közepette elbúcsúztatták, majd amikor aztán vége szakadt a búcsúzásnak, visszaindultak a „lakodalmas házhoz”.

Itt sült hurka és kolbász várta ebédre a násznépet, akik a hosszú úton igen megéheztek.

A falatozás után Vitányi István és Tóth Attila köszöntötték a vendégeket, majd kezdetét vette a népdalkörösök és táncosok műsora délután 1 órakor, ekkorra már a nézőtér is kezdett megtelni.

Este a vőfélyeké lett a főszerep

16 órától a vőfélyek vették át a stafétát a színpadon: humoros jelenetekkel, leves-, sütemény-, pörkölt-, káposzta-, és egyéb beköszöntőkkel színesítették a műsort. Az álesketés pedig már csak hab volt a tortán, a közönség jól szórakozott, a 16 vőfély gondoskodott róla, hogy a nézők szeme ne maradjon szárazon. A menyasszony és a vőlegény több próbát is ki kellett álljon, hogy a vőfélyek vicceinek megfeleljen, ami szintén nagy sikert aratott. Több néptánccsoport, a helyi népdalkör is fellépett, akik lakodalmas táncokkal, népdalokkal dobták fel a már így is fergetegesre sikeredett hangulatot.

A vacsora is lakodalmas volt

Estefelé már a „násznép” megéhezett, finom vacsorával szolgálták ki őket: csigaleves, töltött káposzta, pörkölt fogadta az éhes hasakat, mint egy igazi lagziban. A sütemények sem maradhattak el, melyek a pocsajiak szorgos asszonykezeit dicsérték. A műsor és a vacsora végeztével az aulában reggelig tartó mulatsággal folytatták a találkozót: hajnalig táncolhatott, akinek kedve tartotta, melyhez a zenét Bokor Gyula és zenekara szolgáltatta.

 

Fellépő vőfélyek:

 

Tóth Zoltán (Pocsaj)

Markó András (Nagykálló)

Kathi Lajos és Fekete Patrik (Hajdúböszörmény)

Gábor István (Téglás)

Rajzinger Csaba (Ajak)

Gyönyörű Zsigmond (Sáránd)

Pápai Zoltán és Nagy Attila (Napkor)

Szakács Zoltán (Debrecen)

Győri Balázs (Debrecen)

Szegecs János (Létavértes)

Lánczi Csaba (Füzesgyarmat)

Beke László, Baczonyi Péter, Deák Szabolcs ( Székelyhíd)

 

 

Táncosok:

 

Szivárvány Népdalkör (Pocsaj)

Román Néptánccsoport Grósz György vezetésével (Pocsaj)

Hajdú Néptáncegyüttes (Debrecen)

Szélrózsa Hagyományőrző Egyesület (Földes)

Hortobágy Néptánccsoport (Debrecen)

Biharkeresztesi énekkar (Biharkeresztes)

 

 

Nagyné Kelemen Mónika – tudósító

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!