HAON Sziréna

2012.04.09. 17:02

Az ételszentelésnek komoly hagyománya van Nyíracsádon

Nyíracsád – Feltámadt Krisztus! Valóban feltámadt! Ezzel a köszöntéssel üdvözölték egymást az emberek húsvét vasárnapján a nyírségi településen, ahol komoly hagyománya van a tavasz első és legnagyobb egyházi ünnepének, Jézus Krisztus feltámadásának, a húsvétnak.

Nyíracsád – Feltámadt Krisztus! Valóban feltámadt! Ezzel a köszöntéssel üdvözölték egymást az emberek húsvét vasárnapján a nyírségi településen, ahol komoly hagyománya van a tavasz első és legnagyobb egyházi ünnepének, Jézus Krisztus feltámadásának, a húsvétnak.A település görögkatolikus templomában a nagypénteki sírbatételi szertartástól kezdve minden évben éjjel és nappal Krisztus-katonák őrzik a Szent sírt . Eközben nyitva áll a templom az imádkozni, elmélyülni vágyó hívek előtt is.

Találkozni a Feltámadottal

Húsvét vasárnapján legkorábban a római katolikusoknál tartottak ételszentelést, majd Tóth Elek görögkatolikus parókus atya először Asszonyrész tanyatelepülésen, majd a falu templomában köszöntötte a híveket: - Húsvétnak az a titka, hogy mindenki találkozzon a Feltámadottal. Az evangélium mondja el nekünk, hogyan találkozhatunk Jézus Krisztussal – fogalmazott Elek atya, aki Kocsis Fülöp püspök az emmausi tanítványok történetéről szóló levelét olvasta fel a híveknek, miszerint nem elég tudni a feltámadásról, hanem meg is kell azt tapasztalni. Az üres sír meghökkent, Jézus megjelenése megerősít bennünket, csakúgy, mint az emmausi tanítványokat.

Több százan szenteltek

A meglehetősen zord, szeles, szemerkélő esős, késő őszi időjárás sem tartotta otthon a híveket, a hazalátogató rokonokat. Megtelt a templom és a templomkert is húsvét vasárnapján. Idén is több százan jöttek el a délelőtti szertartásokra, hogy megszentelt étel – sonka, kolbász, tojás, sárga túró – kerüljön az ünnepi asztalra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!