HAON Sziréna

2012.04.08. 17:13

Egy szemceruza is lehet „provokátor” Debrecenben

Debrecen - Sokan telefonáltak szerdán délután a Napló szerkesztőségbe, hogy megtudják mit tehetnének meglévő vagy épp csak most kezdődött allergiájuk tüneteinek enyhítéséért. Kérdéseikre dr. Kacsó Kornélia család- és homeopátiás orvos válaszolt.

Debrecen - Sokan telefonáltak szerdán délután a Napló szerkesztőségbe, hogy megtudják mit tehetnének meglévő vagy épp csak most kezdődött allergiájuk tüneteinek enyhítéséért. Kérdéseikre dr. Kacsó Kornélia család- és homeopátiás orvos válaszolt.Az alábbiakban néhány esetet kiemelve nyújtunk áttekintést a beérkezett kérdésekről és az azokra adott válaszokról, melyek általános érvényű tanácsokat is tartalmaznak mind az allergiában szenvedőkre mind az egészséges emberekre nézve.

Elöljáróban, s a doktornő válaszainak mintegy összefoglalásaként kiemelhető, az allergia hátterében legtöbbször emésztési problémák, a szervezet vegyi anyagokkal való telítettsége áll.

– Három hete jelentkeztek allergiás tüneteim, szem- és torokviszketés, orrfolyás. Nem tudom mire lehetek allergiás. Mit ajánl mit tegyek? – kérdezte olvasónk (neveket – a téma személyessége okán – nem írunk). Dr. Kacsó Kornélia „visszadobta a labdát”: vannak-e emésztési problémái? A telefonáló meglepődött ugyan a kérdésen, de rögtön mondta is, hogy 16 éve vastagbél gyulladásban szenved. – Először az emésztési problémáit kellene megoldani – javasolta szakemberünk kitérve arra, a legtöbb allergia hátterében ilyen típusú gondok állnak. Azt tanácsolta a telefonálónak, hogy egy legalább 40 napos tisztítókúrát tartson fokozott folyadékbevitellel, rostgazdag étrenddel. Hangsúlyozta: a tisztítókúra nem arról szól, hogy valaki ül a vécén. Azt úgy kell beépíteni a mindennapokba, hogy munka mellett is tartható legyen.

– Az elégséges folyadékbevitel húsz kilónként 1 liter folyadék, azaz egy 60 kilós embernek 3 liter az ajánlott fogyasztás (víz, gyógytea, levesek!). A rostbevitel fokozásához pedig valamilyen speciális rostkészítmény (pl. korpatabletta) vagy zabkorpa, kukorica rost stb. fogyasztása javasolt. Mindez azért fontos, hogy a bélfal hajszálvékony bolyhait (ez körülbelül 200 négyzetméternyi terület) segítsen megtisztítani a rájuk tapadt salakanyagtól. Itt szívódik fel ugyanis a táplálék nagy része, s ha szennyezett, akkor az étel nem emésztődik, hanem csak erjed, emiatt pedig kezdetben szélgörcsök, később komolyabb bélproblémák, gyulladások alalkulhatnak ki – magyarázta meg a tisztítókúra fontosságát dr. Kacsó Kornélia.

Veszélyes telítettség

Tizenhat éve keseríti meg egy olvasónk életét a pollenallergia, amit a parlagfű vált ki. Sokmindent kipróbált már, de nem használt, ezért is tárcsázta szakemberünket. – A parlagfű csak provokátor, úgymond utolsó csepp a pohárban, amitől a szervezet allergiás tüneteket produkál. Mindennek a hátterében a szervezet szennyező anyagokkal való telítettsége, a rossz emésztés áll – hangsúlyozta ismét dr. Kacsó Kornélia, javasolva a 40 napos tisztítást. – Tavasszal és ősszel is ajánlott, még akkor is, ha már nincsenek tünetek, mert csak így tartható fenn hosszútávon az egészség – jegyezte meg.

Ugyanezt a választ hallhatta az a hölgy is, aki új szemceruzájára allergiás. – A szemceruzában lévő festékanyag, egy dezodor, egy új tisztítószer, lényegében bármi lehet „provokátor”, „utolsó csepp”. A szervezet ezzel azt jelzi, hogy telítődött. Ilyenkor a „provokátor” azonnali kiiktatása és a fokozott folyadékbevitel segít, hosszútávon azonban csak a rendszeres tavaszi-őszi 40 napos tisztítás – mondta. A szervezetben felhalmozódó káros anyagokról megjegyezte, azok az ablaktisztítótól a körömlakklemosóig sokmindenből származnak. – Sokan nem tudják például, hogy a vatta (fültisztító pálcika végén, arclemosáshoz használt korongok stb.), az intimbetétek fertőtlenítéséhez higanykloridot használnak. A mindennapos használat során így higany származék halmozódik fel a szervezetben, ami így fokozottan érzékenyebbé, gyengébbé teheti azt. Ha valakinek higany van a szervezetében, akár egy banális vírusfertőzés is okozhat nála szívizomgyulladást, rosszabb esetben halált – világított rá a probléma komolyságára. De rögtön meg is nyugtatott: ezek a vegyszerek hozzátartoznak a mindennapi életünkhöz, nem tudjuk kikerülni őket, de van megoldás. Évente kétszer kell „tisztítani”, így tudjuk tehermentesíteni a szervezetünket annyira, hogy a következő tisztítókúráig ne legyenek allergiás tüneteink.

Túl sok gyógyszer

– Magas a vérnyomásom és a gyógyszerek bevétele után bedugul az orrom, viszket a szemem, mit tegyek? – kérdezte a következő telefonáló.

A szakember a gyógyszer esetleges cseréje mellett fokozott folyadékbevitelt, a tünetek enyhítésére pedig Coryzalia-t, egy olyan patikákban kapható komplex homeopátiás szert ajánlott, ami nem tartalmaz vegyi anyagokat, nem terheli tovább a szervezetet. Hasonlóan „túlzott” gyógyszerbevitel állhat annak az olvasónak az allergiája mögött, akiről néhány kérdés után kiderült, naponta 18 szem gyógyszert szed különböző panaszaira. – A szervezet annyira túlterhelt, hogy csalánkiütésekkel jelzi. Ez egyébként jellemző azoknál, akik sok pirulát szednek be. A bőrkiütések, ekcéma hátterében sokszor májproblémák állhatnak – jegyezte meg a 30 éve orvosként praktizáló szakember.

 

Ne változtasson

– 1995-ben kaptam fogprotézist, de két nap után bedagadt a fejem. Az orvos injekciója után ez elmúlt, de két nap után újra bedagadt. Azóta gyógyszert szedek, mit javasol? – kérdezte egy 83 éves bácsi.

A doktornő azonban – az életkorra való tekintettel – már nem javasolt változtatást, mondván, ha az elmúlt 17 évben bevált ez a rendszer, akkor már nem érdemes változtatni, megbolygatni. – Ilyen idős korban egy tisztítókúrába belevágni orvosi felügyelet nélkül nem ajánlott – tette hozzá.

NÉVJEGY:

Dr. Kacsó Kornélia

- Tanulmányait 1976-ban Észtorszgában, a Tartui Állami Egyetem orvosi karán kezdte, s az Ungvári Állami Egyetemen fejezte be 1983-ban.

- 1985-ben sikeres szakvizsgát tett Csecsemő és Gyermekgyógyászatból. 1991-ig szakorvosként dolgozott.1992-1996-ig háziorvosként tevékenykedett. 1996-ban családorvoslásból is szakvizsgát tett.

- 1998-2000 komplementer orvosképzést végzett.

- 2000-től 2011-ig Hajdú Bihar megyében háziorvosként tevékenykedett.

- 2011 óta magánorvosként dolgozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!