HAON Sziréna

2012.04.01. 22:13

"Éjjel-nappal" ellenőrzik a füstölgőket Debrecenben is

Debrecen - Tapasztalataink szerint a múlt héten, de még a nemdohányzók védelméről szóló törvénymódosítás bírságolási moratóriumának lejárta előtti órákban is voltak olyan szórakozóhelyek, ahol a vendégek zárt térben dohányoztak.

Debrecen - Tapasztalataink szerint a múlt héten, de még a nemdohányzók védelméről szóló törvénymódosítás bírságolási moratóriumának lejárta előtti órákban is voltak olyan szórakozóhelyek, ahol a vendégek zárt térben dohányoztak.Akadt olyan külvárosi kocsma, ahol rögtön a rendelésnél kérdezték, kívánunk-e rágyújtani, adjanak-e hamutálat... Hozzá kell tennünk azonban, hogy a legtöbb szúrópróba szerűen meglátogatott vendéglátó helyen szigorúan betartották a január elsején életbe lépett korlátozásokat.

Közteresek is

Épp ezért dr. Legoza Józseftől, a megyei népegészségügyi szakigazgatási szerv (korábban ÁNTSZ) osztályvezető tisztiorvosától azt kérdeztük, a törvényben foglalt április elsejei határidőtől vagy csak az első áprilsi munkanaptól (hétfő) bírságolnak? Megtudtuk már vasárnap 0 órától számíthattak ellenőrzésre a vendéglátó helyek. Igen, éjszaka.

– Alkalmanként a rendes munkaidőn túl, így az esti órákban is végeznek ellenőrzést a kistérségi népegészségügyi intézetek munkatársai – részletezte az osztályvezető. De, természetesen nemcsak a Debrecenben vizsgálódnak, hanem a megyében is. Öt kistérségi intézet munkatársai, előre meghatározott, heti bontású ütemterv szerint ellenőriznek illetékességi területükön.

Dr. Legoza József kérdésünkre arról tájékoztatott, nem alakult külön csoport az ellenőrzésekre, ám a kistérségi népegészségügyi intézetek munkatársai mellett a törvény lehetőséget nyújt más szervezetek, hatóságok bevonására is. Például a közterületet érintő dohányzási korlátozások betartását a közterületfelügyelet munkatársai is vizsgálhatják, a tetten ért szabályszegőket pedig helyszíni bírsággal sújthatják.

Körülményekhez képest

De, vajon ugyanolyan súlyú büntetésre számíthat, aki buszmegállóban dohányzik, mint aki zárt térben?

– Az egészségvédelmi bírság összegét – ilyen esetekben 20 ezertől 50 ezerig terjedhet – a cselekmény súlyához és az elkövető személyi körülményeihez igazodva határozzák meg. De, az eljáró hatóság ilyen esetekben a törvénysértőt 30 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal is sújthatja - foglalható össze az osztályvezető.

Mindkét felet büntethetik

De nemcsak a jogsértőt, akár a vendéglátó hely vezetőjét és/vagy a pultost, a pincért stb. is megbüntethetik, ha nem tartja, tartatja be a szabályokat. Bírsággal sújtható, ha nem vagy nem megfelelően jelöli ki a dohányzóhelyet, de akkor is, ha nem szólítja fel a dohányost: ne gyújtson rá tiltott helyen. S, ez nemcsak a zárt térben való füstölgéskor, de a bejárattól számított öt méteren belül is érvényes.

Van azonban egy kivétel. Abban az esetben, ha a bejárattól számított öt méteren túl valami miatt (pl. épületekkel körbezárt terület) nem tud nyílt légterű dohányzóhelyet kijelölni a szórakozó, vendéglátóhely, akkor lehet öt méteren belül is rágyújtani.

De, mi a helyzet a nyitott teraszokkal? Természetesen azokon is tilos a dohányzás, ha a bejárattól számított öt méteren belül vannak (kivéve a fenti esetet), a "körön" túl lévőkön viszont lehet "füstölögni".

Volánt, MÁV-ot is

A közlekedési társaságokat is megbírságolhatják, ha területükön rágyújtanak, a törvénymódosítás értelmében ugyanis nemcsak az épületekben, de az állomások nyílt területein, tehát a peronokon és buszmegállókban, illetve azok ötméteres körzetében is tilos a dohányzás. Az oszályvezető kiemelte, ha a korlátozás alá tartozó terület külső határvonala nem állapítható meg egyértelműen, akkor a megállót jelző táblától vagy más jelzéstől számított ötméteres sugarú körben tilos a rágyújtani.

A tilalmat szegőnek kell bizonyítani

Ha valaki megsérti a dohányzási tilalmat vagy korlátozást, elmúlt 14 éves és van saját jövedelme, akkor egészségvédelmi bírság szabható ki rá.

– Intézkedésünk során jegyzőkönyvet veszünk fel, amelyben rögzítjük a jogsértő személy nyilatkozatát, melynek valódiságát neki kell igazolnia – tájékoztatott dr. Legoza József. Kérdésünkre arra is kitért, munkatársaik rendelkeznek azzal a hatósági jogkörrel, ami szükséges például ahhoz, hogy a személyi igazolványt elkérjék a szabályszegőtől.

De, hogyan tudják ellenőrizni, hogy valakinek valóban nincs saját jövedelme? – kérdeztük. Az osztályvezető válaszából kiderült, ezt is a jogsértőnek kell igazolnia, mégpedig a jegyzőkönyv felvételekor megadott határidőn belül. Ha például regisztrált munkanélküli, akkor a munkaügyi központ nyilvántartásba vételről szóló határozatával. Ám, ha valaki nem teljesíti időben az igazoló dokumentumok bemutatását, az bírságra számíthat, abban az esetben ugyanis vélelmezik, hogy saját jövedelemmel rendelkezik. De, ha ez a "vélelem" mégiscsak megdől, a bírságot kiszabó határozatot visszavonják.

Büntetési tételek:

- természetes személy esetén: 20 ezertől 50 ezer forintig (helyszínen kiszabható bírság: 30 ezer forint)

- szabályok betartásáért felelős személy esetén: 100 ezertől 250 ezer forintig

- intézmény, szervezet, üzemeltető vagy gazdasági társaság esetében: 1 milliótól 2,5 millió forintig

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!