HAON Sziréna

2012.04.14. 17:45

Földrengés-szimuláció a gyakorlópályán

Hajdúszoboszló - A DEKOM által Haitiben, a 2010-es nagy erejű földrengés helyszínén vezetett sikeres misszió volt az apropója a szombaton délelőtt Hajdúszoboszlón, a katasztrófavédelem gyakorlópályáján megszervezésre kerülő gyakorlatnak.

Hajdúszoboszló - A DEKOM által Haitiben, a 2010-es nagy erejű földrengés helyszínén vezetett sikeres misszió volt az apropója a szombaton délelőtt Hajdúszoboszlón, a katasztrófavédelem gyakorlópályáján megszervezésre kerülő gyakorlatnak. A rompályán a hallgatókkal a Haitiben illetve Japánban bekövetkezett földrengést szimulálták. Gépkocsik, épületek sérültek, robbanás rázta meg a katasztrófa sújtotta területet, tömegek estek áldozatául a szerencsétlenségnek, megszűnt a teljes infrastruktúra – mindezzel szembesültek Haitin.

Amíg az orvostanhallgatók a sérültek ellátásában, szállításában, a mentési útvonal megtisztításában, segédkeztek, a mentőkutya a romok között rekedt embereket igyekezett megtalálni. A hallgatók feladata volt továbbá a sátorkórház felépítése, a szükséges infrastruktúra, műholdas kommunikáció és még sok egyéb kiépítése.

Ebben az évben először csatlakozott az egyetemi oktatáshoz a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság, illetve a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Parancsnokság is. A rendőrség oktatói vállalták, hogy felkészítik a hallgatókat az esetleges rendőri beavatkozások során felmerülő veszélyekre, illetve a katasztrófavédelem szakemberei a vegyi balesetek alatt történő intézkedéseket oktatják majd. A Debreceni Egyetem karitatív szervezete, a DEKOM (Debreceni Egyetem Különleges Orvos és Mentőcsoportja) a külföldi és hazai mentések, adományosztás, egészségügyi szűrések mellett fontos feladatának tekinti az orvostanhallgatók felkészítését és bevonását a karitatív munkába. A vízimentés mellett két féléves tantárgy keretén belül tanulhatják meg a hallgatók a "különleges" körülmények, katasztrófahelyzetek közötti orvosi és egészségügyi munkát. Az oktatás mellett több szakirányban folyamatos kutatómunka folyik, melyek elősegítik a speciális beavatkozások minél pontosabb kivitelezését, koordinálását - tudtuk meg. HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!