HAON Sziréna

2012.05.30. 09:50

A TIT a változó világban az új követelményekhez igazodik

Az elmúlt napokban tartotta a TIT Országos Szövetség küldöttértekezletét Budapesten. Kobezda Tibor, a Hajdú-Bihar megyei TIT Egyesület igazgatója kérdésünkre elmondta, hogy az értekezlet Vizy E. Szilveszter elnök vezetésével jó hangulatban zajlott, mert a beszámolók pozitívumokat tartalmaztak, optimizmusra adtak okot.

Az elmúlt napokban tartotta a TIT Országos Szövetség küldöttértekezletét Budapesten. Kobezda Tibor, a Hajdú-Bihar megyei TIT Egyesület igazgatója kérdésünkre elmondta, hogy az értekezlet Vizy E. Szilveszter elnök vezetésével jó hangulatban zajlott, mert a beszámolók pozitívumokat tartalmaztak, optimizmusra adtak okot. Az országos TIT Egyesület és a teljesen önállóan működő megyei egyesületek többsége ugyanis kilábalóban van a 2008 óta tartó válságból. A rendszerváltás óta a Hajdú-Bihar megyei TIT (mint megváltozott neve is jelzi) egyesületként működik. A megyei egyesület a múlt héten tartotta küldöttértekezletét, amely szintén bizakodó hangulatban zajlott, mert úgy tűnik fel, hogy a szervezet túllépett a 2011-es mélyponton, sikerült a korábbi negatív eredményeket meghaladnia. Olyan képzési formákat tudtak ugyanis megvalósítani, amelyek 20012-ben eredményesnek bizonyultak.

Élnek a hagyományos ismeretterjesztési formák is, (magyar nyelv hete, magyar tudomány ünnepe, egyedi előadások, stb.), de az igényeknek megfelelően az újabbak dominálnak. Mivel az egyesület önálló és minimális állami támogatást élvez, a bevételeket magának kell előállítania. Ezeket különböző képzésekkel és a nyelvvizsgáztatással tudja megvalósítani. Emellett nagy gondot fordít a szervezet a tehetséggondozásra, amely tevékenység haszna majd később kamatozik. 2004-ben felvették a kapcsolatot a Pedagógiai Szövetséggel, így a szomszéd országok (Szlovákia, Románia) magyar nyelvű iskoláinak körében is végeznek tehetséggondozást több tárgyban. A magyarországi és külföldi tanulókkal együtt a részvevők száma évente 2-3 ezer között mozog. Újság még, hogy elköltöztek, de ugyanabban az udvarban maradtak.

Professzor Kátai János megyei elnök az alapvető változásokra emlékeztet, melyekhez a megyei szervezetnek alkalmazkodnia kellett, s ez nem volt könnyű feladat. A hagyományos formák mellett tehát előtérbe kerültek a kor követelményeihez igazodó, bevételt hozó képzési formák. Fontos a pályázatokon való részvétel, mert ez hozzájárul a szervezet gazdasági egyensúlyához. Az elnök is a határon átnyúló tehetséggondozást helyezte a tevékenyég élére. Elmondta, hogy a hagyományos ismeretterjesztés formákra elsősorban a megye nagyobb városaiban tartanak igényt. Ilyen volt legutóbb a magyar nyelv hetének megnyitó ünnepsége a hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnáziumban. HBN–BE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!