HAON Sziréna

2012.05.27. 17:26

A vigasztalódásról beszélt pünkösdi igehirdetésén Bölcskei Gusztáv

<span style="font-size: small;">Debrecen - Az újkori divatnak megfelelő gyermekáldás-bejelentéshez hasonlatos a Pünkösd, amely arról szól, hogy ilyenkor a keresztények bejelentik a világnak: megszületett az anyaszentegyház. A vigasztalni tudó és akaró, valamint a megvigasztalt emberek közössége. Ezzel kezdte vasárnap a beszédét a debreceni Nagytemplomban Bölcskei Gusztáv tiszántúli református püspök, aki utalt arra, hogy jövőre lesz 450 éve egyházuk létrejöttének.

Debrecen - Az újkori divatnak megfelelő gyermekáldás-bejelentéshez hasonlatos a Pünkösd, amely arról szól, hogy ilyenkor a keresztények bejelentik a világnak: megszületett az anyaszentegyház. A vigasztalni tudó és akaró, valamint a megvigasztalt emberek közössége. Ezzel kezdte vasárnap a beszédét a debreceni Nagytemplomban Bölcskei Gusztáv tiszántúli református püspök, aki utalt arra, hogy jövőre lesz 450 éve egyházuk létrejöttének.A közösség, amely megerősítette, nincsenek egyedül, hanem testestől, lelkestől Jézus Krisztushoz tartoznak, aki kezességet vállalt az emberekért. Nála találhatnak vigasztalást.

Vigasztaló lehet egy gyermek, aki a sajátját elvesztett anya ölébe ülve enyhíti annak fájdalmát – folytatta a püspök, majd a közelmúlt történéseit is állította példaként. Így vigasztalást jelentett 2009-ben minden addigi szenvedésükre a Debrecenben összegyűlt Kárpát-medencei magyaroknak az együvé tartozás érzése, hogy nincsenek egyedül. Előrehozott pünkösd volt az a május 22-edike, mint ahogyan az volt az néhány napja történt sajnálatos esemény is, amikor bent a kollégium falai között egy emléktábla ünnepélyes elhelyezése közben hangoskodók zavarták meg a diákokat. Az előbb értetlenül állók ocsúdva éneklésbe fogtak, így adtak vigasztalódást az értük és a helyzetért aggódóknak, lélekjelenlétükről bizonyságot téve.

Pünkösd a nagy fellélegzés ideje, hogy valamin túljutottunk – mondta Bölcskei Gusztáv. Beszélt a parlamentben folytatott vitáról az abortuszt előidéző tablettáról, mellyel kapcsolatban a református zsinat is véleményt formált. Vigasztalást adtak vele az életekért aggódóknak, mert ilyen választ kell adni az országot keresztbe kasul átszelő ostoba indulatokra, utalt a püspök a Nyíró József újratemetése körüli herce-hurcára is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!