HAON Sziréna

2012.05.20. 09:58

Apró szerv hatalmas „hatáskörrel”

Debrecen - Bár az epekő a népesség mintegy 15 százalékát érinti, sújtja, mégsem foglalkozunk eleget ezzel az apró, hüvelykujjnyi méretű, körte alakú szervvel, ami a máj alatt helyezkedik el, együttműködve vele.

Debrecen - Bár az epekő a népesség mintegy 15 százalékát érinti, sújtja, mégsem foglalkozunk eleget ezzel az apró, hüvelykujjnyi méretű, körte alakú szervvel, ami a máj alatt helyezkedik el, együttműködve vele. A májban naponta termelődik friss epe, ami az epehólyagban gyűlik össze, s ott tárolódik. Az epe hasonlóan működik, mint a mosogatószer, feloldja az ételben található zsírokat.

Az epében szervetlen anyagok, természetes hormonok és steroidok vannak. Az általa tartalmazott sók a zsírban oldódó vitaminok felszívódását segítik. Mindezek mellett az epe kiváló hashajtó is, ezzel biztosítja a belek tápláléktovábbító mozgását (peristalsis).

 

Zsírszegény rizikófaktor

Az epekőbetegség a népesség kb. 15 százalékát érinti. Akkor keletkezik, ha a koleszterinszint megemelkedik. Szteroidok vagy fogamzásgátlók szedése fokozottan kitesz bennünket az epekőképződés veszélyének, ezt teszi velünk a túl sok zsiradék és protein fogyasztása is. Kicsit furcsa ugyan, de a zsírban különösen szegény és diétás étrend pontosan ugyanilyen rizikófaktor! Ugyanis az epe kibocsájtás ingerléséhez szükség van zsírbevitelre (legalább 5-10 gramm). Ellenkező esetben elszaporodnak a baktériumok a vékonybélben és erjedés, puffadás, nagymennyiségű gáztávozás lesz a következménye.

Nem beszélve arról, ha nem ürül rendszeresen az eperaktár, a felgyülemlett epe előbb-utóbb besűrűsödik, majd kristályok keletkeznek benne, melyek csomókat alkotnak és kialakul az epekő, mely koleszterinből és epe sókból tevődik össze.

 

Féltékenység, migrén

Talán kevesen gondolnák, de az epehólyag megbetegedése esetén az érzelmeinken is jelentkezik az „egyensúlyvesztés”.

Mogorvaság, agresszivitás, féltékenység, határozatlanság, frusztráció, visszafojtott harag, megkeseredettség – ez mind jellemzővé válthat. Természetesen fizikai tünetek is jelentkezhetnek, mint például fájdalom a törzs jobb oldalán, migrén, fejfájás, merevség, rossz, fáradtsággal terhelt közérzet.

Mindezekből kiderül, mennyire értékes és fontos az epe a szervezetünk számára. Folyamatosan termelődik a májban, összevegyül az epe utakban, a hólyagban raktározódik. A fő vezetéken van egy „ajtó”, ami csak akkor nyílik, ha hír érkezik az agyba az érkező táplálékról! Amikor befejeztük az evést, az „ajtó” zárul, hogy ne veszítsünk egy csepp epefolyadékot sem fölöslegesen.

 

Óvjuk az epehólyagot!

Most képzeljék el, mi történik, ha egy komoly epegörcs, vagy epekőbetegség következtében, az epehólyag eltávolításra kerül! Az „ajtó” az epehólyag nélkül nem az étel bevitelekor nyílik, hanem amikor az epe utak nem bírják már a nyomásfölösleget. Az epe olyankor kerülhet a vékonybélbe, hasnyálmirigybe, amikor nincs mit lebontani, így patkóbél gyulladást, hasnyálmirigy gyulladást okoz. Nagyon nagy adag epe kiválasztás esetén nagymennyiségű és gyakori híg széklet lesz az eredmény. Summa summárum, az epehólyag eltávolítása esetén már soha nem lesz kiegyensúlyozott az emésztés. Vonják le a következtetést. Van megoldás! Meg lehet előzni az epeműtéteket. A keretes írásunkban néhány jó tanáccsal is szolgáltunk.

Dr. Kacsó Kornélia

A Napló orvosszakértője

 

Együnk az epénkért

Élelmiszerek, melyek jó hatással vannak az epehólyagra: articsóka, zöldbab, cékla, sárgarépa, gyermekláncfű, édeskömény, citrom, kelkáposzta, csalán, olívaolaj, petrezselyem, retek, édesburgonya, vizitorma.

Segít megelőzni az epekőképződést: a natúr szója, a protein, a dió, a bab, a lencse, a borsó. Használjunk kurkumát (indiai fűszer), mely kiváló hatással van a májra és az epehólyagra.

A B komplex vitaminok, melyek a hántolatlan gabonafélékben találhatóak, abban segítik az epehólyagot, hogy tökéletesebben tudja az epét kibocsájtani.

 

Testmozgás, masszírozás

Ami a testmozgást illeti, a máj és epehólyag pangásának elhárítására alkalmas gyakorlatok ugyanazok, amik a felhalmozódott frusztráció és feszültség levezetésére is szolgálnak.

Az elmerevedett váll és nyakizmok feloldására a rendszeres masszírozás az igazi megoldás.

Az illóolajok közül a bergamott, keserű narancs, kamilla és levendula jöhet szóba. Jótékony hatású még a borsmenta és a rozmaring olaj is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!