HAON Sziréna

2012.05.31. 09:52

„Kimasszírozták” a pénzét

Debrecen - A két évvel ezelőttihez képest 18 százalékkal emelkedett a garázdaságok száma a debreceni rendőrkapitányság adatai szerint (lásd a grafikonon).

Debrecen - A két évvel ezelőttihez képest 18 százalékkal emelkedett a garázdaságok száma a debreceni rendőrkapitányság adatai szerint (lásd a grafikonon). A megyeszékhely 2011-es közbiztonsági helyzetéről írt beszámoló úgy fogalmaz: a város lakóira továbbra is jellemző a motiváció nélküli testi sértés, az előzmény nélküli agresszivitás az italboltok, szórakozóhelyek környékén. Az utcai verekedések kiváltó oka általában az ittasság, ami ellen a rendőrség keveset tehet, teszi hozzá a rendőrkapitány által jegyzett dokumentum. A tapasztalatok szerint a garázdaságok elkövetői egyre inkább a fiatal korosztályhoz tartoznak, s gyakoribbak a csoportos verekedések.

 

Az Interneten is

A csalások módszere (tavaly 1420-at regisztráltak) az elmúlt öt évben jelentősen megváltozott. A hitelfelvételi lehetőségek megszigorodásával a hamis személyi igazolvánnyal és munkáltatói igazolással elkövetett csalások száma megcsappant, viszont újra megjelentek a mobiltelefon-társaságok sérelmére elkövetett bűncselekmények. Házaló csalók felbukkanására mindig érdemes számítani: tavaly januárban Debrecenben fogták el azokat az olcsó, gyenge minőségű masszázsgépekkel

becsengető bűnelkövetőket, akik időseket kerestek fel házi orvosi ajánlásra hivatkozva. Azt állították, hogy a TB visszafizeti a gépek árát. Módszerükkel több százezer forintot csaltak ki egy áldozattól, igaz, letartóztatásukat követően megtérítették a kárt. A csalók egyre gyakrabban tűnnek fel az Interneten, ahol termékeket kínálnak eladásra, amelyet annak kifizetése után hiába vár a vevő.

 

Törlesztés helyett

A sikkasztások száma 57 százalékkal (79-ről 124-re) emelkedett, ezek általában lízingelt gépkocsikkal, gépekkel, albérleti berendezésekkel, illetve vállalkozók által kifejezetten anyagvásárlásra átvett összegekkel kapcsolatos bűncselekmények.

Uzsora miatt összesen öt nyomozás indult, de egyik sem az a tipikus, „mélyszegénységben” élők sérelmére elkövetett „történet”, inkább egy–egy kölcsönügylet adósa a törlesztés helyett „uzsorázást” kiáltva próbált kibújni a visszafizetés alól. Ezen ügyekben a nyomozást megszüntették.

A pénzhamisítások száma 2010-hez képest a duplájára emelkedett, tavaly hat ilyen ügyben kezdtek eljárást. Az elkövetők ötszázast, ötezrest, tízezrest, húszezrest, de dollárt és eurót is hamisítottak. HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!