HAON Sziréna

2012.05.16. 09:30

Helikopteres műveletek a Bocskai dandárnál

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár debreceni helyőrségében szolgálatot teljesítő 39. Lövészzászlóalj folyamatos felkészülésen vesz részt.

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár debreceni helyőrségében szolgálatot teljesítő 39. Lövészzászlóalj folyamatos felkészülésen vesz részt. A raj és szakasz összekovácsolást követően 2012. május 10-én a zászlóalj katonái helikopteres műveleteket gyakoroltak be a hajdúhadházi gyakorlótéren.

A foglalkozás első részében a személyi állomány megtanulta és begyakorolta a szállító helikopterbe történő ki- és beszállást, valamint a gép leszállítását. Ezt követően az első végrehajtócsoport megkezdte a helikopteres feladat végrehajtását. A gyakorlótéren több leszállóhelyet jelöltek ki, így a katonáknak volt lehetőségük a megtanult eljárásokat megfelelően begyakorolni.

Műveleti területen kiemelt jelentősége van sérült személyek légi úton történő kimentésének, ezért külön oktatási kérdésben dolgozták fel a MEDEVAC (medical evacuation) kérést, valamint a sérült személy helikopterbe rakását. A nap zárásaként a katonák PR-feladatot (Personal Recovery), ellenséges terülten rekedt bajtárs kimentését hajtottak végre. A gép leszállását követően megfelelő biztosítás mellett társuk felkutatására indultak. Miután felvették a kapcsolatot egymással és megtörtént az azonosítás, újra behívták a gépet, majd a lehető leggyorsabban elhagyták az ellenséges területet.

Annak ellenére, hogy az állomány jelentős része még nem vett részt ilyen foglalkozáson mindenki gyorsan megtanulta a szükséges eljárásokat. Ezen ismereteknek kiemelt jelentősége van műveleti területen, így folyamatos szinten tartásra van szükség.

Varga Gábor hadnagy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!