HAON Sziréna

2012.05.22. 07:10

Jegyzet: Voksolás levélben

<em>Orbán Viktor bejelentése szerint a külföldön élő kettős állampolgárok levélben szavazhatnának a magyar parlamenti választásokon. Bár a módszer koránt sem új (Ausztriában és Szlovákiában is sikerrel alkalmazzák), elfogadottsága már annál kétségesebb.</em> <strong>Fabók Ágnes jegyzete</strong>

Orbán Viktor bejelentése szerint a külföldön élő kettős állampolgárok levélben szavazhatnának a magyar parlamenti választásokon. Bár a módszer koránt sem új (Ausztriában és Szlovákiában is sikerrel alkalmazzák), elfogadottsága már annál kétségesebb. Fabók Ágnes jegyzetePéldának okáért ezt az egyszerű rendszert keleti szomszédunk cirka egy éve próbálja elfogadtatni – eddig sikertelenül. A legtöbben abban kételkednek, hogy a levelek sértetlenül érkezhetnek meg, de sokan emelték fel szavukat azért is, mert nincs biztosíték arra, hogy valóban az voksol, aki jogosult.

Nálunk is hasonló fogadtatásra számíthat a kormány, bár a 2/3-ad adta jogukkal biztosan könnyen "elfogadtatják" majd az új szabályt. Elemzők szerint azonban nincs ok aggodalomra, ha 300-600 ezer külhoni nyal bélyeget a szavazóborítékra, még akkor is csak 1-3 mandátum sorsa dől el, ami a csökkenő parlamenti létszám mellett marginális.

De kié lehet az a néhány mandátum? Ez bizony akár meglepetéseket is okozhat. Orbán ugyan bízhat abban, hogy a „gesztus” jutalmaként a Fideszé. Ez azonban korát sem biztos. Mert ugyan a határainkon túl élő magyarok nem érzik saját bőrükön a kormány döntéseinek súlyát, ám nem vakok és süketek arra, ami a világsajtóban hazánkról megjelenik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!