HAON Sziréna

2012.05.06. 11:29

Kézműves nap Bihartordán

Bihartorda - A vidék fennmaradása nemcsak a kulturális örökség megőrzése szempontjából fontos, hanem a nemzetgazdaság hosszú távú stabilitásának kulcsa is. A vidéki erőforrások fenntartható fejlesztése nélkül az egész ország veszíthet.

Bihartorda - A vidék fennmaradása nemcsak a kulturális örökség megőrzése szempontjából fontos, hanem a nemzetgazdaság hosszú távú stabilitásának kulcsa is. A vidéki erőforrások fenntartható fejlesztése nélkül az egész ország veszíthet.Komplex vidékpolitika, kormányzati integráció, kevés települési önerőt igénylő pályázati rendszer, a megélhetési nehézségek kezelése mellett önellátó, önsegélyező, önszerveződő, hatékonyságra törekvő közösségekre van szükség a kis településeken- fogalmazta meg május 5- én az első alkalommal megtartott Bihartordai Kézművesek Napján Módos Imre a település polgármestere és Dr. Jávor András egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem oktatási rektor helyettese.

A falvak gazdaságfejlesztése elsősorban kormányzati feladat, de az önkormányzatok helyi lehetőségeinek feltárása, az egykori háziipari bedolgozói rendszer újra indítása segítség lehet a kis falvak munkanélküliségének kezelésében. A hagyományteremtő szándékkal megrendezett kézművesek napján megemlékeztek a magyar művelődéstörténet részévé vált hatvanötöt éve alakult Sárréti népfőiskoláról, majd felelevenedtek Bihartorda kézműves hagyományai, kézműves technikái, népi kismesterségei.

A népes látogató közönség találkozhatott Győri Sándorné csipkeverő, Kocsis Lajos cirokseprű készítő, Balogh Béla vessző kosárfonó, Varga Edit népi bőrdíszműves, Varga Kálmánné hímző, Bácsi Imréné Bíró Ildikó festő, Tóthné Bai Róza rongyszőnyeg szövő, Balogh Erika indián fonó munkáival, akik munkájuk rejtelmeivel megismertették a délutáni játszóház gyermek résztvevőit is.

HBN- Péter Imre

Képeinken: Kézművesek mutatkoztak be Bihartordán / Péter Imre felvételei/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!