HAON Sziréna

2012.05.31. 10:41

Más a terep, mint otthon

Köves, kavicsos folyómedrekben, meredek hegyoldalakon, erdős területeken gyakorolnak a főként az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 39. Lövészzászlóaljának állományába tartozó magyar katonák olasz és szlovén kollégáikkal. Az olaszországi Gemona környékén az Európai Unió Harcsoportja (EU HCS) végső megmérettetésére, a zárógyakorlatra készül.

Köves, kavicsos folyómedrekben, meredek hegyoldalakon, erdős területeken gyakorolnak a főként az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 39. Lövészzászlóaljának állományába tartozó magyar katonák olasz és szlovén kollégáikkal. Az olaszországi Gemona környékén az Európai Unió Harcsoportja (EU HCS) végső megmérettetésére, a zárógyakorlatra készül.

Az olasz-szlovén-magyar katonákból álló század második hete gyakorolja feladatait az artegnai gyakorlótéren. A műveleti század első szakaszának parancsnokától, Tóth Sándor főhadnagytól megtudtuk: az elmúlt napok kiképzései jó alkalmat adtak arra, hogy a különböző nemzetek katonái - például az épületharcászati feladatok során - egymástól új taktikai elemeket, mozdulatokat, technikákat tanuljanak, majd a közös begyakorlások során ezeket összecsiszolják. A szakaszoknak volt alkalmuk gyakorolni a konvojbiztosítást, az ennek során kialakuló harcérintkezést, valamint a feltételezett háborús övezetben a kulcsfontosságú személyek kísérését, védelmét.

- Az egyik mozzanat során a szakasz egy része az úgynevezett külső gyűrűben lévő épületet közelítette meg, így biztosítva azt, hogy a többi katona az objektumot biztonságosan elfoglalja és ott feladatait végrehajtsa. Így a behatoló állománynak „csak” azzal kell foglalkoznia, hogy az épületben, vagy annak környékén lévő ellenséges erőket harcképtelenné tegye – mondott egy példát Tóth főhadnagy a végrehajtott feladatok közül.

A venzonei gyakorlótéren is folyamatos a munka: többek között szakasz- és századkötelében járőrözési feladatokat, a három nemzet harci járműveivel közösen pedig a közúton való folyamatos haladást gyakorolták a katonák. Vastag Gábor százados, az EU HCS lövész századának parancsnoka elmondta: a venzonei és artegnai gyakorlótér sajátosságai új kihívások elé állították a magyar katonákat, hiszen a kiszáradt folyómedrek, a sziklatörmelékkel, kövekkel teli területek és a meredek hegyoldalak csak a gyalogos végrehajtást teszik lehetővé.

A támogató szakasz is a hazaitól eltérő terepen gyakorolhatja irányzói feladatait, a szakasz- és századparancsnokok pedig a magyar katonák által eddig még nem használt, az olasz hadseregben rendszeresített UH-1 helikopteren vezették le az átcsoportosítást. Vastag Gábor századostól azt is megtudtuk: az olasz aknavető századdal is hajtottak végre közös feladatot, amelynek során azt gyakorolták, hogyan kell más nemzetek katonáitól tűztámogatást kérni. Az olasz-szlovén-magyar szakaszokból álló század éles lőgyakorlaton is részt vett az elmúlt napokban, itt a nemzetek katonái megismerkedhettek a három résztvevő ország hadseregében használt fegyverekkel.

A századparancsnok beszámolójából kiderült, hogy a vegyes század hosszútávú vezetési gyakorlatán csaknem 30 olasz-szlovén és magyar harci járművel, több mint száznegyven fővel úgynevezett oszlopmenetben, rendőri felvezetéssel haladtak el Molino Rainistől az onnan 60 kilométerre található Cellina Meduna településig.

 

Révészné dr. Markovics Zita hadnagy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!