HAON Sziréna

2012.05.13. 17:26

Nő a borsó, a hagyma, a fóliasátorban pedig a palánták

Püspökladány - A település egykori költségvetési üzeme tavaly ismét fontos szerepet kapott: a startmunka mintaprojekt központi telephelyévé vált.

Püspökladány - A település egykori költségvetési üzeme tavaly ismét fontos szerepet kapott: a startmunka mintaprojekt központi telephelyévé vált. A projekt során közel száz ember foglalkoztatására kaptak lehetőséget, két célcsoportra bontva a dolgozni kívánókat: mezőgazdasági és belvíz-elvezetési, illetve betonelem–gyártási tevékenység szerint. A mezőgazdasági mintaprojekt szabadföldi és fóliasátras növénytermesztésből áll, amelyhez 240 négyzetméteres fóliasátrat állítottak fel. A paprika, paradicsom és uborka magjainak vetése a foglalkoztatottak által bekevert táptalajba történt, cserepekbe, poharakba, vetőládákba. A fóliasátorban nevelt palánták amint elérték a kellő fejlettségi szintet, másodveteményként kikerülnek az egyhektáros szabadföldi területre.

Jelenleg a szabadföldi és fóliasátorbeli kultúrák gondozása, gyomlálása zajlik, hamarosan megkezdődhet a gyökérzöldségek egyelése, a burgonya számára a bakhát töltögetése, elősegítve a nagyobb terméshozamot újabb oldalhajtások megjelenésével, több gyökérgumó nevelésével.

– A 2011-2012-es években célunk tehát egy olyan mezőgazdasági termesztési rendszer létrehozása, mely fenntartható, vetésforgót alkalmaz, költséghatékony, a közkonyháknak hasznot hoz, valamint korszerűsíthető technikát vesz igénybe. A meglévő fóliasátor mellé újabb sátrak felállítására is rendelkezünk területtel a költségvetési üzemen belül. A szabadföldi terület is alkalmas arra, hogy más kultúráknak is helyet adjon. Szeretnénk egy olyan hosszútávon működő, fenntartható rendszert alkotni, mely a város szociális- és közétkeztetése számára költségcsökkentő értéket hoz létre, és a munkába bevont közfoglalkoztatottak számára segíthet az elsajátított tapasztalatokkal a későbbiekben a munkaerőpiacon elhelyezkedni – tájékoztatott Babits Zsófia okleveles kertészmérnök, a mezőgazdasági munkák alprojekt kapcsolattartója. HBN

 

A tervek szerint már májusban leszedhető a zöldborsó, illetve a zöldbab. Hagymából körülbelül 2000 kg, zöldborsóból 1400, sárgarépából 1500, zöldbabból 600 kg, petrezselyemből 2500, burgonyából 3500, paprikából 1300, paradicsomból 2500 és uborkából 450 kg-os termés várható a legideálisabb időjárási körülmények között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!