HAON Sziréna

2012.05.05. 11:55

Vörösmartysok Isztambulban

Debrecen - A debreceni Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 6 diákja és 4 pedagógusa egy felejthetetlen hetet töltött a Comenius program keretében április 22-től 29-ig Isztambulban.

Debrecen - A debreceni Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 6 diákja és 4 pedagógusa egy felejthetetlen hetet töltött a Comenius program keretében április 22-től 29-ig Isztambulban.A program keretében diákjaink nagy sikerrel kétszer is magyar néptánccal és török dallal léptek fel a Nemzeti Szuverenitás és a Gyermekek Napja alkalmából. Beszélgettek a gyermekek jogairól, majd ezt egy óriási rajzban is megörökítették görög, török, lengyel, német, olasz és bulgár diákokkall együtt.

A találkozón a vendéglátó Osmanye Ilkögretim Okulu iskola életével, diákjaival és pedagógusaival is megismerkedtünk: tanítási órákon, szabadidőben, kötetlen beszélgetéseken. A gyerekek családoknál laktak, így részeseivé váltak a török szokásoknak, a hétköznapi életnek is.

Az egy hét alatt láttuk Isztambul nevezetességeit: Kék Mecset, Basilica Cisterna, Miniaturk, Dolmabahçe palota, Florya Akvárium és voltunk egy hajókiránduláson a Boszporuszon.

A projektünk címe: Gyerek vagyok, ismerj meg. Ez a hét alkalmas volt arra, hogy a különböző nemzetek gyermekei valóban jobban megismerjék egymást, fejlődjön nyelvi kommunikációjuk, nyitottabbá, toleránsabbá váljanak, megismerjék egymás problémáit, szokásait, felfedezzenek hasonlóságokat és különbözőségeket.

Minden delegáció magával vitte a saját országáról, városáról, iskolájáról és nyelvéről szóló prezentációt vagy videót. Használtuk a 8 ország csoportja által korábban közösen elkészített 8 nyelvű túlélőszótárunkat, és kezünkbe vehettük a német delegáció által készített országismereti játékkártyákat. A projekt weblapján is nagyon sok hasznos érdekes információ található: http://www.iamachild.site11.com

Rengeteg élménnyel és sok-sok új baráttal tértünk haza. Iskolánkban már nagyon jó és megtisztelő Comenius-diáknak lenni. A következő, szófiai találkozóra 2012. októberében kerül sor, ahová 4 diák és 3 pedagógus utazik.

 

Seressné Barta Ibolya

a projekt koordináló tanára

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!