HAON Sziréna

2012.06.19. 08:53

Ex libris-ek "karneválja" Debrecenben

Debrecen - A Kisgrafika Barátok Köre (K.B.K.) magyar ex libris és kisgrafika gyűjtő egyesület, a Debreceni Városi Könyvtár Benedek Elek Könyvtára közös pályázatára mintegy 250 ex libris érkezett, nyolc ország alkotóitól, melyeket hétfőtől július 6-ig a cívisvárosi bibliotékában láthatnak az érdeklődők.

Debrecen - A Kisgrafika Barátok Köre (K.B.K.) magyar ex libris és kisgrafika gyűjtő egyesület, a Debreceni Városi Könyvtár Benedek Elek Könyvtára közös pályázatára mintegy 250 ex libris érkezett, nyolc ország alkotóitól, melyeket hétfőtől július 6-ig a cívisvárosi bibliotékában láthatnak az érdeklődők.A tárlatot – melynek alkotásai később a könyvtár gyűjteményébe kerülnek – Szentei Tamás kulturális osztályvezető nyitotta meg, az eseményt pedig a Sonus ütőegyüttes "könyvtár-idegen", azaz korántsem csendes, ám annál élvezetesebb előadása színesítette.

De mi is az ex libris pontosan?

Az ex libris sokszorosított (grafikai vagy nyomdai) eljárással készített papírlap, melyet a könyv kötéstáblájának belső oldalára ragasztanak azzal a céllal, hogy a könyv hovatartozását dokumentálja. Nem más, mint művészi rajz, címer, embléma, történetileg kialakult allegória, szimbólum, vagy egyéb ábrázolás, és a könyvtulajdonos nevével, esetleg jelmondattal, mottóval, idézettel ellátva, az egyes korok és művészek stílusa, ízlése szerint más-más megformálásban. (wikipedia)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!