HAON Sziréna

2012.06.19. 08:00

Imaórák a Centenáriumi Emlékhéten Hajdúdorogon

Hajdúdorog - Közös imádsággal indította napi programjait a Centenáriumi Emlékhét programsorozat. A június 4-től 8-ig tartó hétköznapokon a civil érdeklődőkön túl a város oktatási intézményeinek diákjai is részt vettek, akiket minden esetben Csige Tamás köszöntött.

Hajdúdorog - Közös imádsággal indította napi programjait a Centenáriumi Emlékhét programsorozat. A június 4-től 8-ig tartó hétköznapokon a civil érdeklődőkön túl a város oktatási intézményeinek diákjai is részt vettek, akiket minden esetben Csige Tamás köszöntött.A polgármester úr kifejtette, hogy a rendezvénycsokor összeállításánál arra törekedtek, hogy méltó emléket állítsanak a 100 esztendeje történelmi jelentőségű tetteket végrehajtó elődeinknek. Meggyőződése, hogy a Hálaadó Ünnepi Szent Liturgia megfelelt ennek az elvárásnak. Fontosnak tartja, hogy a településen élő minden korosztály megismerje gyökereit, ezért ennek érdekében felkérte a város néhány köztiszteletben álló tagját, Galamb Györgyné nyugalmazott könyvtárigazgatót, Csige Józsefné nyugalmazott pedagógust, Lakatos Györgynét, Zsadányi Árpádot a Kőrösi Csoma Sándor Gimnázium, Szakközép-, Szakképző Iskola, Kollégium tanulóját és Pogácsás Antalné a Hajdúdorogi Egyháztanács tagját, hogy olvassanak fel az Emlékkönyv a Görög szert. Katholikus magyarok római zarándoklatáról című kiadványból.

Múltunk jeles eseményeinek felelevenítése, továbbadása és a helyi hagyományok folytatása különösen fontos ezen nevezetes évforduló alkalmával, ezért a városnak ajándékozott egy míves kivitelű Centenáriumi Emlékzászlót, melyet a tervei szerint 25 évenként kívánnának majd használni. A lobogóra minden eseményen, így az imaórákon is felkerült egy – egy szalag, melyeket Debreczeni Csaba a Szent Bazil Oktatási Központ Gimnáziumának igazgatója, Kissné Dalanics Ildikó a Szent Bazil Oktatási Központ Általános Iskolájának igazgatónője, Orosz Lászlóné a Szent Bazil Oktatási Központ Óvodájának óvodapedagógusa, Pogácsás Imréné az Egyesített Napközi Otthonos Óvodák óvodavezetője és Körtefái István a Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója köthetett fel.

A miséket celebráló Dalanics Zoltán, Mosolygó Dénes és Bárány Péter atyák elmondták, hogy a programok összeállításánál komoly hangsúlyt fektettek arra, hogy megpróbálják bekapcsolni a diákságot az ünnepi hét eseményeibe. Véleményük szerint sokszor az ember nem foghatja fel a történések jelentőségét, azok csak az idő múlásával válhatnak értékessé számára. A reggeli „rendkívüli tanórák” segítettek annak megértésében, hogy mily nagy horderővel bírnak dédapáink cselekedetei.

Az esemény résztvevői arra buzdították a megjelenteket, hogy vegyenek részt az emlékhét további eseményein, és tolmácsolják az ifjú generációk felé, hogy miért is fontos őseink nyomdokába lépnünk, és büszkének lennünk elődeink tetteire.

Mosolygó Marietta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!