HAON Sziréna

2012.06.24. 10:09

Kárpát-medencei Néptánc Találkozó Hajdúnánáson

Hajdúnánás - Pörögtek a szoknyák, csattogtak a csizmatalpak a nánási főtér színpadán június 23-án, szombaton este. Az V. Kárpát-medencei Ifjúsági Néptánc Együttesek Találkozójának lebonyolítása már hagyomány Hajdúnánáson a néptánc meghonosítása, a hagyományok ápolása céljából.

Hajdúnánás - Pörögtek a szoknyák, csattogtak a csizmatalpak a nánási főtér színpadán június 23-án, szombaton este. Az V. Kárpát-medencei Ifjúsági Néptánc Együttesek Találkozójának lebonyolítása már hagyomány Hajdúnánáson a néptánc meghonosítása, a hagyományok ápolása céljából.A rendezvény vonzó turisztikai látványosságnak számít, így nemcsak a helyiek, de a környékről érkezők is gyönyörködhetnek táncos népi hagyományainkban.

Szólláth Tibor, a város polgármestere köszöntötte elsőként a vendégeket, örömének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a városban több, mint 300 gyermek tanulja a táncot, s vesz részt táncegyüttesek munkájában, ezzel hordozva jó hírünket országszerte. Köszöntője után a résztvevő együttesek képviselőinek adta át a város ajándékát és az emléklapokat.

A tánctalálkozót a legkisebbek, a 3-7 éves gyerekekből álló Tipp Topp csoport nyitotta meg egy csokorra való gyermekjátékkal.

A további fellépők között voltak Hegyalja Népi Együttes, az Ezüstperje Ifjúsági Néptánccsoport Érsemjénből, a Nyíló Akác Néptáncegyüttes Érmihályfalváról, a Margittai Gyöngyvetők néptánccsoport, a Bürkös Kamara Együttes Nyíregyházáról, a Sátorhegy Néptánc Együttes Sátoraljaújhelyről.

A táncbemutatók közben kiosztották a délutáni öhönfőzőverseny díjait, ahol szakmai zsűri értékelte az elkészült ételeket.

A táncos produkciók végén a vállalkozó kedvű és táncoslábú közönség is megmozgathatta lábait, melyről a résztvevő táncosok gondoskodtak, akik közös táncba invitálták a vidám közönséget.

Az est további részében a nyári napforduló ősi ünnepét elevenítették fel a résztvevők a Szent Iván éji tűzugrással, egy olyan népszokással, mely a tűz tisztító, gonoszűző szerepéből fakad.

A tűzugrást követően a Helytörténeti Gyűjteményben folytatódott a program, ahol a Múzeumok éjszakája program keretében Buczkó József intézményvezető nyitotta meg a Császár és katonaképek című kiállítást, majd gyertyafényes tárlatvezetésre került sor.

( Fekete Andrea)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!