HAON Sziréna

2012.06.10. 16:52

Most lehetőség, a jövőben kötelesség lesz a szelektív hulladékgyűjtés Hajdú-Biharban

Hajdú-Bihar - Két éve kezdték el próbajelleggel Hajdúböszörmény kertes ingatlanjainál a zsákos, házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést, amelynek lényege, hogy az előre kiosztott zsákokból havonta egyszer meghatározott napokon történik a hasznosítható anyagok begyűjtése – tájékoztatott Sánta Krisztián divízióvezető.

Hajdú-Bihar - Két éve kezdték el próbajelleggel Hajdúböszörmény kertes ingatlanjainál a zsákos, házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést, amelynek lényege, hogy az előre kiosztott zsákokból havonta egyszer meghatározott napokon történik a hasznosítható anyagok begyűjtése – tájékoztatott Sánta Krisztián divízióvezető.Jelenleg a városban a háztartások mindössze körülbelül húsz százaléka veszi igénybe ezt a szolgáltatást. A szám még kisebb azokon a településeken, ahol az idén kezdődött a program. Akik viszont értékelik és használják a rendszer kínálta lehetőségeket, a fogkrémestől a sörösdobozig mindent különválogatnak: a zsákba papírhulladék, műanyag palack, fém  és kombinált italos doboz helyezhető.

– A gyűjtési programot az idén tavasztól őszig Hajdúdorog, Balmazújváros, Bocskaikert és Téglás városban is alkalmazzuk. Az eddigi tapasztalatok alapján a zsákos módszer népszerűbb, mint a gyűjtősziget, hiszen kényelmesebb megoldást jelent azoknak, akik fontosnak tartják ezt a kérdést - mondta a divízióvezető hozzátéve, a Hajdúsági Szilárd Hulladéklerakó és Hasznosító Társulás folyamatosan pályázik, amelynek eredményeképpen remélhetőleg hamarosan elkülönített edényből történik majd nemcsak a hasznosítható anyagok, hanem a biohulladékok gyűjtése is.

Ami azonban ma csak egy lehetőség, a jövőben valószínűleg kötelező lesz a háztartások számára. Nincs más út ahhoz, hogy teljesítsük a szigorú hazai és uniós előírásokat a szelektív gyűjtéssel kapcsolatban, és mérsékeljük a tervezett hulladéklerakási adó (igénybevételi járulék) fizetési terheit is - tudtuk meg.

Még 14 évig

A Czégényi úti hulladéklerakóba éves szinten 40-45 ezer tonna hulladék kerül, melyből körülbelül 24 ezer tonna a háztartásokból elszállított kommunális hulladék mennyisége. Lakosonként, éves szinten tehát mintegy 220-240 kilogramm hulladékot termelünk a térségben, ami az országos átlaghoz viszonyítva közepesnek mondható. A jelenlegi beszállítási ütemet feltételezve a meglévő hulladéklerakó tér (depónia) még további 13-14 évig biztosíthatja a térségben keletkező hulladékok lerakását.

Járulék a hulladék után

Amennyiben a készülő jogszabály a jelenlegi formájában kerül elfogadásra, úgy minden közszolgáltató (a térségben a HHG Kft.), a hulladéklerakóba lerakott szemét tonnája után járulékot köteles fizetni az államkasszába. A járulék mértéke a tervek szerint 2013-ban 3000 Ft, 2014-ben 6000 Ft, 2014-ben 9 000 Ft, 2015-ben pedig 12 000 Ft minden lerakott tonna hulladék után.

Fotó: HHG Kft.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!