HAON Sziréna

2012.06.18. 10:39

Nehogy a pénzalap arasson Hajdú-Biharban!

Hajdú-Bihar - Tavaly márciusban a magyar paraszt csak nézett, hogy mitől kúszott 80 ezer forint fölé a tonnánkénti búzaár.

Hajdú-Bihar - Tavaly márciusban a magyar paraszt csak nézett, hogy mitől kúszott 80 ezer forint fölé a tonnánkénti búzaár.Az árrobbanás hátterében azok a kanadai és amerikai pénzalapok húzódtak meg, amelyek a kőolajtól és az aranytól is nagyobb fantáziát láttak a kenyérgabonában, mint stratégiai cikkben, ezért előbb leszorították, majd pedig az egekig tornázták a tőzsdén a búzaárakat. Lakatos Zoltán, a Magyar Gabonaszövetség elnöke úgy véli, hogy idén (feltéve, hogy a normál piaci viszonyok határozzák meg a kereslet-kínálat viszonyát) 50-55 ezer forintos sávban állhat be az újbúza tonnánkénti ára, a nemzetközi pénztőke azonban ezt mindkét irányba jelentősen eltérítheti.

"Megyénkben a tavalyi 80 ezer hektár helyett idén csupán 65 ezer hektáron terem kenyérgabona, a minősége azonban kitűnőnek ígérkezik. Bár a vetéskor nem voltak optimálisak a körülmények, ráadásul a kukorica is későn "jött le" a területről, az aranyat érő májusi esőkkel a természet jóvátette azt, amit korábban elrontott" - fogalmazott a gabonapiaci szakember, aki egyúttal a Hajdúgabona Zrt. vezérigazgatója is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!