HAON Sziréna

2012.08.19. 18:08

A hodályos aratóbálok hangulatát idézték az újkenyér ünnepén

Nyíracsád – Már az ünnepet megelőző délutántól népviseletbe öltözött lányok és legények, és persze a kisbíró, hintóval járta a falu utcáit, hogy élőszóval csalogasson minden helybélit az államalapítás és az újkenyér tiszteletére rendezett II. Nyíracsádi kenyérünnepre.

Nyíracsád – Már az ünnepet megelőző délutántól népviseletbe öltözött lányok és legények, és persze a kisbíró, hintóval járta a falu utcáit, hogy élőszóval csalogasson minden helybélit az államalapítás és az újkenyér tiszteletére rendezett II. Nyíracsádi kenyérünnepre. A szombat délutáni kellemes nyárvégi napsütésben érdeklődők népes serege gyűlt össze a Vécsey park mellett kialakított színpad előtt, ahol a Szigeti Mária vezette Liliom mazsorett csoport parádés bevonulásával vette kezdetét az ünnepség. A Himnusz közös éneklését követően a lányok Szamos-menti táncokra készített ünnepi koreográfiát mutattak be. A vendégeket Sándor Edit, a művelődési ház igazgatója, dr. Nagy János polgármester, Tasó László országgyűlési képviselő köszöntötte, majd Pálffy István, a KDNP országgyűlési képviselője szólt az ünneplő közönséghez.

Kenyéráldás

A köszöntőt követően a helyi egyházak vezetői – Tóth Elek görögkatolikus parókus, Tapasztó János római katolikus kanonok, Ács Ferencné és Ács Ferenc református lelkészek és Kovács Lajos Zsigmond baptista lelkipásztor – megáldották az öt újkenyeret, melyeket az esztári 94-Nagy Pékség Kft. sütött a nyíracsádiaknak. Amíg a magyaros ruhába öltözött mazsorettek az új kenyérből készített szendvicseket és a frissítőt kínálták a vendégeknek, addig a színpadon folklór összeállítás szórakoztatta az egybegyűlteket. Először Szabó Mihályné vezetésével a népdalkör aratódal csokra zengte be a teret, majd Szabó Mariann irányításával az ifjúsági citera együttes, végül az Eördögh Forgó néptánc együttes műsora következett.

Aratóbálban ropták

Már igencsak estébe hajlott az idő, amikor megjelentek a vásári komédiások, hogy humoros műsorukkal az aratóbálba csalogassák a szórakozni vágyókat. A vállalkozó kedvűek pillanatok alatt cserélték az ünnepi ruhát népi viseletre, hisz a Malom Galéria mögötti rendezvénytéren a hodályos aratóbálok hangulatát idéző, virággal díszített lőcsös szekerek, szalmabálákból kialakított tánc –és nézőtér várta őket. Amikor pedig megszólalt a zene, már semmi sem állíthatta meg az éjfélig tartó, fergeteges hangulatú táncos mulatságot. A rendezvény ideje alatt a legapróbbakat lufihajtogató bohóc, a felnőtteket Földesi Márton jóvoltából veterán traktorokból és modern kombájnokból rendezett kiállítás várta. Budaházy Gyula és Szabó Gyula parádés hintói pedig megállás nélkül szállították a sétakocsikázni vágyó, nótás kedvű ünneplőket a II. Nyíracsádi kenyérünnepen. HBN – KZE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!