HAON Sziréna

2012.08.23. 08:18

Hatvanegy sírt kellett bontani

Debrecen - Olvasónk a Naplóhoz fordult, mert úgy gondolta, sérelem érte a köztemetőben.

Debrecen - Olvasónk a Naplóhoz fordult, mert úgy gondolta, sérelem érte a köztemetőben.Mindent vastagon lep a kőpor, a síron futó borostyán elsárgulva kínlódik, s mintha a nyughely belseje is megsüllyedt volna: ez a lesújtó kép fogadta másfél hete Berki Jánost, aki édesapja sírját ment rendbe tenni a köztemetőbe. A nyomokból világosan kiderült, hogy a környező síremlékeknél valamilyen munka zajlott. A férfi nem meglepő módon arra következtetett, hogy valakik figyelmetlenségből, de inkább érzéketlenségükből fakadóan, a következményekkel mit sem törődve, édesapja nyughelyére rakták le a munkájukhoz szükséges mázsás műköveket.

Berki János az esetről jelentetést készíttetett egy temetőőrrel, majd panaszt tett az üzemeltető AKSD Kft. irodában. Mint a Naplónak később elmondta, a rongálásért nem hibáztatja az AKSD vezetését, de azt elvárta volna, hogy valaki legalább elnézést kérjen. Mivel ez nem történt meg, szeretné, ha felmérnék, s megtérítenék a sírban okozott kárt.

Sajnos…

Megkeresésünkre az AKSD szolgáltatási igazgatója, Jurácsik Zoltán leszögezte: Berki János következtetései nem helytállóak. – Az érintett parcellán korábban villám csapott egy 24 méteres öreg tölgybe. A kettéhasadt törzset átmenetileg vaspánttal stabilizáltuk, s védőszalaggal kerítettük le a veszélyes területet. A fa kivágására alpintechnikás szakcéget kértünk fel, de a műveletet életveszélyessége miatt nem vállalták. A katasztrófavédelemnél szintén nemet mondtak, majd a helikopteres fakivágás sem bizonyult járható útnak, mert a rotor gerjesztette légáramok miatt leszakadó ágak közel kétszáz sírban tehettek volna kárt – számolt be az előzményekről Jurácsik Zoltán.

Mint mondta, ezért döntöttek a hagyományos kidöntés mellett, amit szakcéggel végeztettek el. A dőlési irányra tekintettel az AKSD a saját költségén 61 síremléket bontatott el, a sírok közé vas- és fabakokra léceket, azokra raklapokat helyeztek a sírszegélyeket, kereteket és fedlapokat védendő. – Ennek ellenére több sír megrongálódott, így a Berki János édesapjáéval szomszédos nyughely is, amelyet csak helyszíni öntéssel és csiszolással lehetett helyreállítani. Ennek a következménye, hogy többszöri locsolás és lemosás után is kőpormaradvány volt a borostyánon – közölte, hozzátéve: a borostyán sajnos valóban megsérült, amit az okozhatott, hogy szakembereik a többszáz kilós kövek mozgatása során rákényszerülhettek arra, hogy rövid időre letegyék a Berki-sírra.

Nem a kárigényre

Jurácsik Zoltán szerint Berki Jánost a gondnoki irodában megpróbálták tájékoztatni a történtekről, de ő csak azt hangoztatta, hogy részeg emberek tönkretették a sírt és ezért kártérítést követel, majd elment. – Szakembereink a nyughelyet megtekintve arra a megállapításra jutottak, hogy a sír nem, csak a borostyán nyomódott meg, de nem halt el, s mivel tele van új hajtásokkal rövidesen eredeti állapotában fog díszleni. Megjegyzem, a többi hatvan sír rendelkezője megértette a történteket, s még az sem reklamált, akinek a sírján műkő, márvány, vagy gránit elem sérült, mert társaságunk a saját költségén kijavítja azokat – közölte a szolgáltatási igazgató. HBN

Nem hiszi a magyarázatot

Berki János az AKSD válaszára reagálva megismételte: panaszában nem a vállalatot, csupán néhány felelőtlen, károkozó romboló „munkaerőt” hibáztat. – Nem szabad a mundér becsületének védelme ürügyén védeni a vétkezőket. A mértanilag is szabályos lenyomat alatt a borostyán elfonnyadt, tönkrement. A sírok között és az ösvényen bőven lett volna hely a nehéz műkőlapok tárolására. A kárt nem a villámcsapástól megsérült fa okozta, hiszen azt még láttam is a helyszínen kettéhasadt állapotában, hevederekkel összefogatva – tamáskodott a panaszos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!